Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ulusal Konsey'den Kürtler için düzenleme

        Suriye Ulusal Konseyi Üyeleri, Yeni Suriye'nin Ulusal Sözleşmesi (Milli Misak)" belgesi çerçevesinde; Suriye'deki Kürt Sorunu ile ilgili hazırladıkları Ulusal Sözleşme maddelerini açıklamak üzere Bareclo Eresin Topkapı Hotel'de bir adaya geldi. Toplantıya Dr. Abdulbasit Sida, Samir Neşşer ve Dr. Ahmet Ramadan'ın da yer aldığı çok sayıda davetli katıldı. Burada yapılan toplantıda, öncelikle Suriye'de yaşanan Kürt sorunu ile ilgili hazırlanan Ulusal Sözleşme hakkında bilgiler verildi ve ardından alınan kararları kapsayan düzenlemeler hakkında detaylı açıklamalar yapıldı.

        Burada konsey adına açıklamayı Suriye Ulusal Konseyi İcra Kurulu Üyesi Ahmet Ramazan yaptı. Suriye Milli Sözleşmesinde yer alan Kürt halkının özel durumlarına göre yapılan ve Suriye'deki Kürt sorununu çözecek yeni esasları ele alan Ramazan, maddeleri tek tek sıraladı ve alınan yeni kararlarla Kürt halkının Suriye muhalefetiyle bütünleşmesinin amaçlandığını ifade etti.

        Ülkedeki muhalif grupları belgeyi imzalamaya çağıran Ramazan, daha sonra Kürt halkı ile ilgili yeni düzenlemeleri içeren maddeleri sıraladı.

        Ramazan, "Kürt halkının milli kimliğine Anayasa da tanınması taahhüt edilecek. Kürt sorunu ülkedeki genel sorunun temel parçası olarak Suriye'nin temel halk ve toprak bütünlüğü olarak ele alınacak. Kürt vatandaşlarına uygulanan ayrımcı politikalar ve uygulamalar iyileştirilecek" dedi.

        Konuya ilişkin İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Suriye Ulusal Meclisi üyesi Fevzi Zakiroğlu ise, "Daha önce Kürt kardeşlerimizi Suriye ulusal sözleşmesine katılmadıkları noktalar, eklemek istedikleri noktalar vardı. O eklemek istediği maddeler bugün bir basın açıklamasıyla ulusal sözleşmeye ekleniyor" diye konuştu.

        Mutabakat için muhalefet grubuna seslenen Zakiroğlu, "Bunu ekleyen ulusal meclisi ve yanında bazı muhalefet üyeleri var. Diğer muhalefet güçlerine de bu metni imzalamaları yönünde tavsiyede bulunuyoruz. Kürtler de muhalefetin içerisindeydiler aslında ama bu yeni ulusal sözleşmeyle herkesin mutabakatı sağlanmış oluyor" dedi.

        Suriye'deki mevcut rejimin 'Annan Planı' kararlarını tam anlamıyla uygulayamayacağını ifade eden Zakiroğlu, "Kofi Annan tarafından 10 Nisan tarihine kadar rejime bir süre verildi. Rejimde bu süreyi tanıdığını kabul ettiğini ve bu süre içerisinde Kofi Annan'ın planının tamamını uygulayacağını taahhüt etti. Ama biz eminiz ki bu rejim bunu yapmaz, bu rejimin buna yapma imkanı yoktur zaten. Yaparsa zaten kendiliğinden düşmüş olacak" diye konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ