Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fransa'da ilk turu bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde François Hollande Nicolas Sarkozy Jean Luc MélenchonMarine Le Pen François Bayrouöne çıkan adaylar

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        Fransa'da yaklaşık 45 milyon seçmen, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda oy vermek üzere sandık başına gitti.

        Son cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Sosyalist Parti’nin adayı François Hollande ilk turda en çok oy alan iki aday olarak, seçimi 6 Mayıs’ta yapılacak ikinci tura taşıdı. İlk turda Hollande yüzde 27.5, Sarkozy yüzde 26.6 oranında oy aldı.

        AŞIRI SAĞIN ZAFERİ

        Katılım oranının yüzde 83 gibi rekor düzeyi bulduğu seçimlerin asıl kazananı ise aşırı sağ oldu. Aşırı sağ parti Front National’ın adayı Marine Le Pen yüzde 18.5 oyla üçüncü sıranın sahibi oldu. Süpriz yapması beklenen sol bloğun adayı Jean Luc Melenchon ise yüzde 11.5 oyda kaldı. Demokratik Hareket’in lideri François Bayrou ise yüzde 9’da kaldı.

        İkinci turda kimin kazanacağını, ilk turda kaybedenlerin tercihi belirleyecek. Aşırı sağı tarihindeki en yüksek oy oranına ulaştıran Marine Le Pen, ikinci turla ilgili kararını 1 Mayıs’ta açıklayacağının altını çizdi. Sarkozy’ye yakın duran Bayrou ise aşırı sağın yüzde 20’yi zorlamasını “krizin başlangıcı” olarak tanımlayarak, Fransa’nın geleceği için herkesle çalışabileceğini söyledi.

        FAVORİ HOLLANDE

        Sol aday Melenchon herkesi Sarkozy’ye karşı birlik olmaya davet ederken, yüzde 2 oy alan çevreci aday Eva Jolyy de Hollande’ı destekleyeceğini açıkladı. Ipsos karaştırma şirketinin dün akşam yaptığı ankete göre, ikinci turu Hollande, yüzde 54 oyla kazanacak. Siyasi analistler de Hollande’ı favori gösteriyor. Ancak Le Pen’in açık destek vermesi durumunda Sarkozy’nin seçimi kazanmasının sürpriz olmayacağı da belirtiliyor. olbeher

        TÜRKLER ‘BAYROU’ DEDİ

        Fransa’da yaşayan 600 bine yakın Türk vatandaşı arasından da çifte vatandaş kimliği bulunan 180 bine yakın kişi seçim için sandık başına gitti. Sarkozy’nin Türkiye karşıtlığı nedeniyle Fransa vatandaşı Türklerin daha çok François Bayrou ve Hollande’a oy verdiği tahmin ediliyor. Bayrou, Ermeni soykırımını suç sayan yasa tasarısına da karşı çıkmıştı.

        EKONOMİ BAŞROLDE

        Seçimlerden önce çok hareketli bir propaganda dönemi yaşandı. Adayların en çok vurguladıkları başlıklar; ekonomi, işsizlik, göçmenler, Avrupa Birliği ile ilişkiler ve nükleer enerji oldu.

        10 adayın yarıştığı seçimlerde, 5 isim öne çıktı:

        NICOLAS SARKOZY:

        2007 seçimlerinde, UMP’nin adayı olarak cumhurbaşkanı seçilen Nicolas Sarkozy, aynı başarıyı bu seçimlerde de göstermek istiyor. Seçim kampanyası ekonomi, işsizlik alanındaki başarısızlığını savunmakla geçti. Aşırı sağa yaklaşmaya çalıştı. Ekonomik krizde Almanya’ya “muhtaç” bir tutum takınmakla suçlanan Sarkozy, “ulusal onur”a çok önem veren Fransızlar tarafından topa tutuluyor. Anketlere göre Fransa tarihinde seçimlerden önce popülaritesi en düşük olan cumhurbaşkanı. Sarkozy’nin bugünkü seçimde yüzde 27-29 oy alıp ikinci tura geçmesi bekleniyor.

        FRANÇOIS HOLLANDE:

        Sosyalist Parti’nin adayı François Hollande, bu seçimlerde partisini eski hayat arkadaşı Ségolene Royal’in 2007 seçimlerindeki adaylığından daha umutlu kılıyor. Royal, 2. turda Sarkozy’ye yenilmişti. Sosyalist Parti, 1981’de ve 1988’de seçilen François Mitterrand’dan sonra ikinci bir cumhurbaşkanı çıkarmak istiyor. Yıllık kazancı 1 milyon Euro’nun üzerindekilere yüzde 75 gelir vergisi vaadi, Hollande’ı popüler kılıyor. Seçmenlere göre en büyük eksiği karizmasının düşük olması. Buna rağmen, Cumhurbaşkanı seçileceği tahmin ediliyor. Bugünkü seçimde yüzde 27-29 arasında oy alması bekleniyor.

        JEAN LUC MELENCHON:

        Sol Cephe’nin cumhurbaşkanı adayı Jean Luc Mélenchon, son iki ayda büyük bir sürpriz yaparak 3’üncü oldu. 2008 yılında Sol Parti’yi kuran Mélenchon, eski moda komünist söylemler yerine pratik çözümler sunuyor. Seçilirse haftalık çalışma saatini 35’e, emeklilik yaşını da 60’a çekecek, maksimum maaşı asgari ücretin 20 katına eşitleyecek. Bugünkü seçimde yüzde 15 oy alması bekleniyor.

        MARINE LE PEN:

        Aşırı sağcı Milliyetçi Cephe’nin cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen Avrupa Birliği’ne karşı çıkıyor ve Fransa’nın kendi egemenliğini tekrar kazanması gerektiğini vurguluyor. Le Monde’un geçen hafta yaptığı ankete göre, 1824 yaş arası seçmenlerin yüzde 26’sı Le Pen’i destekliyor. Anketlere göre Le Pen yüzde 15-16 oy alacak.

        FRANÇOIS BAYROU:

        2007 yılında da aday olan Demokratik Hareket’in adayı François Bayrou kendini merkez siyasetçi olarak tanımlıyor. Avrupa Birliği’ni “insanlığın yarattığı en güzel şey” olarak görüyor. 2007’de ilk turda yüzde 18 oy alıp üçüncü olan Bayrou’nun bu seçimlerde ise yüzde 10-11’i geçemeyeceği tahmin ediliyor. 2’nci turda Sarkozy’yi destekleyebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ