Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Fransa'da seçim, Fransa'da genel seçim, Fransa'da zafer sol partilerin

        Fransa'da parlamento seçiminin 2’nci turunda yine sol kazandı. Resmi olmayan sonuçlara göre, sol partiler toplam 341 milletvekili, merkez sağdaki Halk Hareketi Birliği 231, aşırı sağcı Ulusal Cephe 3 ve Demokrasi Hareketi Birliği yine 2 milletvekili çıkartacak. Seçimlere katılım oranı yüzde 56'da kaldı.

        SOL İÇİN İLK

        Bu sonuçlar ülkenin siyasi tarihinde ilklere yol açacak gibi görünüyor. Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Sosyalist Partisi ve diğer sol partilerin 577 sandalyeden çoğunluğu sağladı. Böylece Fransa’da Sosyalist Parti, ilk kez senato ve cumhurbaşkanlığının yanı sıra parlamento’nun da kontrolünü eline geçiren zafere imza attı.

        ROYAL SEÇİLEMEDİ

        Cumhurbaşkanı Hollande, hem koltuğunu sağlamlaştırdı, hem de reformlar için elini güçlendirdi. Ancak bu seçim Sosyalist Parti’nin 2007’deki Cumhurbaşkanı adayı Segolene Royal’in siyasi kariyerini bitiş çizgisine de götürebilir. Çünkü Hollande’ın eski hayat arkadaşı Royal, La Rochelle bölgesinde Sol Partili rakibi Olivier Falomi önünde diz çöktü ve milletvekili seçilemedi.

        LE PEN SEÇİLEMEDİ AMA

        Sandıktan çıkması muhtemel başka bir ilk de milliyetçi parti Ulusal Cephe’nin (FN) meclise girmesi oldu. Lideri Marine Le Pen sandıktan çıkamadı. Ancak FN 1997’den bu yana ilk defa iki vekille Meclis’te. Demokrasi Hareketi’nin lideri François Byrou da, seçilemeyen liderlerden oldu. Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nın Halk Hareketi ise önemli kan kaybı yaşadı.

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ