Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Taliban’dan sonra 'Maliban' endişesi

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Batı Afrika ülkelerinden Mali’de son dönemler El Kaide’yle bağlantılı Ensaruddin Hareketi militanlarının gerçekleştirdiği saldırılar, Mali’nin ‘yeni Afganistan mı?’ olacağı sorusunu akla getirdi.

        Avrupa Birliği’nden yetkililer Taliban’dan sonra Mali’de ortaya çıkan yeni ‘Maliban’ın giderek güçlendiği görüşünde. Ağustos 2011 tarihine kadar öldürülen eski Libya lideri Muammer el Kaddafi için savaşan paralı militanların, Kaddafi’nin ölümünün ardından Mali’ye kaçarak burada tıpkı yeni bir Taliban gibi hükümete ve yabancı güçlere karşı savaştığı belirtildi.

        TUAREGLER VE 'MALİBAN'

        Mart ayında meydana gelen darbe sonrasında kaosa sürüklenen Mali fiilen bölündü. Ülkenin kuzeyinde iki önemli grup var. Biri etnik Tuaregler diğeri de İslamcı gruplar. Tuaregler, Ulusal Azavad Kurtuluş Hareketi çatısı altında bağımsızlık ilan etti. Ensaruddin Harekei ise Timbuktu ve Gao gibi kentleri denetimine alarak, şeriat kurallarını uygulamaya başladığını ilan etti.

        Geçtiğimiz Mayız ayında iki grup arasında birleşme görüşmeleri yapıldıysa da sonuç alınamadı ve darbeden sonra kuzeyi ele geçirmek için hükümete karşı beraber mücadele veren Ensaruddin Hareketi ile Tuaregler arasında çatışmalar başladı. Çatışmalar halen sürüyor.

        FRANSA ÖN ALIYOR

        Darbe sonrasında Mali'nin düştüğü durum Birleşmiş Milletler''in de gündeminde. Özellikle Fransa'nın çabalarıyla bir karar çıkarılmaya çalışıyor. Mali'nin komşularının da, BM kararı çıkarsa, 'kaotik durumu sona erdirmek' için Mali'ye asker gönderebileceği konuşuluyor.

        TARİH YOK EDİLİYOR

        Ensaruddin Hareketi'ni dünya gündemine getiren bir diğer gelişme de, kontrolleri altındaki Timbuktu'daki tarihi eserleri yok etmeleri Örgütün sözcüsü Sanda Ould Bamama, şehirdeki anıt mezarların yüzde 90'ını yıktıklarını açıkladı. Aralarında aralarında Şeyh Mahmud Türbesi'nin bulunduğı anıt mezarın tamamen yıkılması dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Türkiye'de tarihi eserlerin tahrip edilmesini şiddetle kınadığını açıkladı

        UNESCO da Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Timbuktu kentini ve kentteki Askia Türbesi’ni 'tehlike altındaki sit alanı' ilan ettiğini açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ