Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Şam'da intihar saldırısı

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Dört gündür yoğun çatışmalara sahne olan Suriye'nin başkenti Şam bir intihar saldırısı ile sarsıldı. Saldırı, Revda bölgesindeki Ulusal Güvenlik Binası'nı hedef aldı.

        SAVUNMA BAKANI VE ESAD'IN ENİŞTESİ ÖLDÜ

        Devlet televizyonu saldırının gerçekleştiği sırada bakanlar ile üst düzey güvenlik yetkililerinin toplantı halinde olduğunu ve saldırıda Savunma Bakanı İmad Davud Raciha'nın öldüğünü açıkladı.

        Lübnan da yayın yapan Hizbullah'ın El Manar Televizyonu da İçişleri Bakanı Muhammed es Şaar, Albay Hasan Türkmeni ve Beşar Esad'ın eniştesi ve aynı zamanda Savunma Bakan Yardımcısı olan Asıf Şefkat'in de öldüğünü ileri sürdü. Suriye yönetimi Asıf Şevkat'in ve Hasan Türkmeni'nin öldüğünü doğrularken, Muhammed es Şaar'ın ise yaralandığını duyurdu.

        Saldırıda Suriye haber alma servisi El Muhaberat'ın şefinin de yaralandığı bildirildi.

        ESAD KAÇTI MI?

        Özgür Suriye Ordusu'nun komutanı Riyad El Esad, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın yaralı olduğunu ve Lazkiye'ye kaçtığını bildirdi.

        Riyad El Esad, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Beşşar Esad'ın yakın çevresinden aldığı bilgiye göre, Suriye liderinin gerçekten de yaralı olduğunu aktardı. Ayrıca Esad'ın Lazkiye şehrine kaçtığını da belirtti.

        'SALDIRIYI ESAD'IN KORUMASI YAPTI'

        Reuters haber ajansı, intihar saldırısını Esad'ın yakın çevresinde görevli bir korumanın gerçekleştirdiğini bildirdi.

        SALDIRIYI ÜSTLENEN ÜSTLENENE

        Suriye'deki kanlı saldırıyı muhalif gruplardan Özgür Suriye Ordusu ile Liva El İslam adlı örgüt üstlendi.

        5 PATLAMA DAHA OLDU

        Ulusal Güvenlik Binası'na yönelik saldırıdan yaklaşık 3 saat sonra Şam'da ard arda 5 patlama daha oldu. patlamalar, Beşar Esad'ın kardeşi Mahir Esad'ın başında olduğu askeri birliklerin üssü yakınlarında meydana geldi.

        ŞAM: KÖKÜNÜ KAZIYACAĞIZ

        Saldırının ardından sert bir açıklama yapan Şam yönetimi 'saldırıyı kiralık eller düzenlemiştir' diyerek şu ifadeleri kullandı: Sorumluları bulup çetelerin kökünü kazıyacağız...

        Suriye Devlet Televizyonu ayrıca, General Fahad Kasım el Freij'in yeni Savunma Baknı olarak atandığını duyurdu.

        "NİHAİ SAVAŞ YAKLAŞIYOR"

        Saldırı sonrasında Rusya'dan da sert bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de nihai savaş yaklaşıyor" diye konuştu. Moskova'da gazetecilere açıklamada bulunan Lavrov, "artık muhalefeti desteklemek çıkmaz bir siyasettir. Esad kendi başına gitmeyecek ve Batılı ortaklarımız bu kınuda ne yapacaklarını bilmiyor" diye konuştu.

        ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

        ABD Dışişleri Bakanı Leon Panetta yaptığı açıklamada da "Dünya Esad'ın üzerindeki baskıyı arttırmalı" diye konuştu.

        ŞAM'DA YOĞUN ÇATIŞMALAR

        Diğer taraftan Suriya haber ajansı SANA, hükümet birlikleri ile muhalif arasındaki çatışmaların Midan bölgesinde yoğunlaştığını ve muhaliflerin büyük kayıplar verdiğini duyurdu. İngiltere merkezli İnsan Hakları Gözlemevi de helikopterlerin Kabun ve Barzeh'te operasyon düzenlediğini duyurdu. Gözlemevi ayrıca dünden bu yana süren çatışmalarda Suriye ordusuna bağlı 60 askerin öldürüldüğünü da ileri sürdü.

        MUHALİFLERDEN OPERASYON

        Dün Özgür Suriye Ordusu'ndan Albay Kasım Saadettin, çok sayıda muhalif askerein Şam'a ulaştığını belirtti. Saadettin, 'Şam Volkanı' ve 'Suriye Depremi' adında iki perasyon başlattıklarını, Şam'ın kendileri için en önemli hedef olduğunuve geri çekilmeyeceklerini söyledi.

        AB'DEN BM GÜVENLİK KONSEYİNE ÇAĞRI

        AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Şam'da halka şiddet politikasının beyin takımını hedef alan patlamanın ardından BM Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmesini istedi.

        Ashton, yazılı açıklamasında, ''Suriyeli üst düzey ordu ve güvenlik yetkililerine yönelik bombalı saldırı, BM Güvenlik Konseyi'nin acilen uyumlu hareket etme ve uluslararası toplumun Annan Planı'nı icra etme gereğinin altını çizmiştir'' ifadelerini kullandı.

        Saldırıyı kınayan Ashton, tırmanan şiddetten ve bunun Suriye halkına trajik sonuçlarından derin endişe duyduğunu bildirdi.

        Ashton, şiddetin derhal durmasının ve tüm tarafların ihtilafın barışçıl çözümüne müdahil olmalarının büyük önem taşıdığını vurguladı.

        İmad Davud Rajiha

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ