Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Hollanda'da yeni dönem

        Hollanda'da 12 Eylül'de yapılan erken genel seçimden oylarını artırarak çıkan Liberal Parti'yle (VVD) İşçi Partisi'nin (PvdA) oluşturduğu yeni koalisyon hükümeti göreve başladı.

        Geçici Başbakan ve VVD lideri Mark Rutte'nin belirlediği yeni kabine üyeleri, Lahey'deki Huis ten Bosch Sarayı'nda Kraliçe Beatrix'le görüşerek yemin etti.

        Ülke tarihinde ilk kez halka açık yapılan yemin töreni televizyon kanalları tarafından canlı yayımlandı. Hollanda'da şimdiye kadar kabine üyelerinin yemin törenleri kamuoyuna kapalı bir şekilde yapılıyordu. İki merkez partinin belirlediği Bakanlar Kurulu üyeleri sarayın bahçesinde Kraliçe'yle toplu fotoğraf çektirdikten sonra bakanlıklarda devir teslim törenleri düzenlendi. VVD lideri Mark Rutte, böylece 1918'den bu yana Hollanda'yı iki dönem üst üste yöneten ilk liberal Başbakan olarak tarihe geçti.

        İLK GEZİ TÜRKİYE'YE

        Yemin töreninin ardından Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık eden Başbakan Mark Rutte, bugün akşam saatlerinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak ilk yurt dışı gezisini Türkiye'ye yapacak.

        İstanbul ve Ankara'da 5-7 Kasım arasında temaslarda bulunacak olan Rutte, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelecek. Başbakan Rutte'nin Türkiye gezisi dönüşünde Perşembe günü, meclis hükümet programını görüşecek.

        VVD lideri Mark Rutte'nin başbakanlık ve PvdA'dan Amsterdam Belediye Başkanı Yardımcısı Lodewijk Asscher'in başbakan yardımcılığı yapacağı yeni hükümette toplam 13 bakan, 7 de devlet bakanlığına denk gelen müsteşar görev yapacak. İki partinin daha önce vardığı anlaşmaya göre, VVD 7 bakan ve 3 müsteşarlık, PvdA ise 6 bakan ve 4 müsteşarlık alacak.

        Buna göre VVD'den Edith Schippers Sağlık, Refah ve Spor, Ivo Opstelten Güvenlik ve Adalet, Melani Schultz van Haegen Altyapı ve Çevre, Jeanine Henns Plasshaert Savunma, Henk Kamp Ekonomi, Stef Blok İskan ve Kamu Hizmetleri; PvdA'dan ise Jerooen Dijsselbloem Maliye, Ronald Plasterk İçişleri, Frans Timmermans Dışişleri, Jet Bussemaker Eğitim ve Lilianne Ploumen de Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanlığı görevini üstlenecek.

        TASARRUF PLANI

        İki merkez partinin imzaladığı başta sağlık, sosyal ve kamu olmak üzere birçok alanda kısıtlama öngören koalisyon protokolünde 16 milyar Euroluk tasarruf planlanıyor. "Köprüleri Kurmak" başlıklı koalisyon programına göre, sağlık yardımı sonlandırılacak ve temel sağlık sigortası primi gelire göre belirlenecek.

        Emeklilik yaşının kademeli olarak 65'ten 67'ye çıkarılması konusunda anlaşan iki parti, yurt dışından getirilen eşlerin yaşının 24'e çıkarılmasını öngörürken, kuzenler arasında evliliğe yasak getiriyor. Hollandaca bilmeyenlerin sosyal ödenek almasına son verilirken, Hollanda vatandaşlığına geçiş için gerekli olan 5 yıllık ülkede ikamet süresi 7 yıla çıkarılacak.

        Yeni dönemde uluslararası kalkınma ve işbirliği yardımlarında 1 milyar avroluk tasarruf yapacak olan hükümet, işsizlik ödeneği alma süresini 38 aydan 24 aya düşürecek, alkol satın alma yaşını ise 16'dan 18'e çıkaracak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ