Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Karayılan’ın kitabının Savaş Müzesi’nde tanıtılması Atina’yı karıştırdı

        Yunnistan Savunma Bakanlığı, terör örgütü PKK’nın Kandil’deki elebaşısı Murat Karayılan’ın kaleme aldığı 'Bir Savaşın Anatomisi' adlı kitabı, bakanlığa ait müzede tanıttı.

        'Newsnow' adlı internet sitesinin haberine göre, teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın yakalanmadan önceki Yunanlı koruması Savas Kalenderidis’in Yunanca’ya çevirdiği kitap bakanlığa ait Savaş Müzesi’nin oditoryumunda çarşamba akşamı tanıtıldı. Tanıtımda bir grup akademisyenin katıldığı bir de panel düzenlendi.

        Olayı ortaya çıkmasından sonra Yunanistan Savunma Bakanlığı soruşturma başlatırken, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gregory Delavekuras, “Tanıtım yetkililerden habersiz yapıldı. Savunma bakanlığı soruşturma başlattı ve sorumlu kişileri buldu” diye konuştu.

        Delavekuras, konuyla ilişkin şu açıklamayı yaptı:

        "Yunanistan, terörün her türünü kınamaktadır. PKK örgütü konusunda bu, Avrupa Birliği'nin de bir bütün olarak ilkesel pozisyonudur. Dün, yetkililerden habersizce, Savaş Müzesi'nde kiralanan bir odada, PKK üyesi bir kişinin kitap tanıtımı yapıldı. Savunma Bakanlığı konu hakkında soruşturma başlattı ve sorumlu kişileri buldu.

        Yunan hükümeti ile hiçbir ilişkisi olmayan etkinlik, hükümetin terörizm konusunda uzun zamandır benimsediği pozisyonla da çelişmektedir"

        TÜRKİYE'DEN SERT TEPKİ

        Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı sert açıklama ile yaşanalara sert tepki verdi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        "NATO ve AB tarafından terör örgütü olarak tanınan PKK'nın terörizm propagandasının alenen yapılmasına imkan verilmesinin, ilgili NATO ve AB kararları ile terörle mücadele bağlamındaki uluslararası yükümlülüklerle uyumlu olmadığı açıktır. Nitekim Yunanistan Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada da bu hususa işaret edilmiştir. Yunanistan Dışişleri Bakanı Sayın Avramopulos, bu hadiseden büyük üzüntü duyduklarını ve açıkça kınadıklarını ifadeyle, Yunanistan hükümetinin buna müsamaha gösterdiğini ima eden basın haberlerinin tamamen asılsız olduğunu bildirmiş ve Türkiye'yle ilişkilere atfettikleri öneme işaret ederek, yapılan soruşturma ışığında söz konusu etkinliğin düzenlenmesinde rolü bulunduğu anlaşılan Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı Savaş Müzesi'ndeki sorumlular hakkında gerekli işlemin yapıldığını belirtmiştir. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında da bu husus yer almıştır"

        Açıklamada ayrıca, "Komşumuz ve müttefikimiz olarak dostluğuna önem verdiğimiz Yunanistan'la, son dönemde birçok alanda gelişen işbirliğimizin olumlu bir gündem çerçevesinde ilerletilmesi yönündeki arzumuz devam etmekte olup, bu iradenin karşılıklı olarak sergilenmeye devam edilmesi halinde, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin çok daha ileri bir noktaya taşınabileceğine inanılmaktadır" denildi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ