Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Mali'de yeni hükümet kuruldu

        Mali'nin yeni Başbakanı Django Sissoko'nun yeni hükümeti kurduğu bildirildi.

        Sissoko, selefi Şeyh Modibo Diarra'nın Nisan ayında darbe yapan subayların baskısıyla istifa etmesi üzerine geçen hafta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.

        Mali Geçici Devlet Başkanı Dioncounda Traore'nin açıkladığı ve Mali'nin resmi televizyonunda yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, Ekonomi Bakanı Tinan Kolibali, Savunma Bakanı Albay Yamusa Kamara ve Dışişleri Bakanı Timan Kolibali koltuklarını muhafaza ederken diğer bakanlar değişti.

        Aynı kararnameye göre, eski başbakanı istifa etmeye zorlayan subayların yeni hükümette aralarında savunma bakanlığının da bulunduğu dört bakanlığı aldığı dikkati çekiyor.

        Yeni hükümette, silahlı gruplar tarafından 8 aydan beri ele geçirilmeye çalışılan ülkenin kuzeyinin daha fazla temsil edildiği görülüyor.

        Mali Başbakanı Şeyh Modibo Diarra, cunta tarafından tutuklanmasının ardından salı günü istifa etmiş, BM Güvenlik Konseyi ve bazı ülkeler başbakanın tutuklanmasını kınamıştı. 62 yaşındaki yeni Başbakan Django Sissoko kamu başdenetçiliği (ombudsmanlık) görevini yürütüyordu.

        MALİ'DEKİ KRİZ

        Ocak ayında Mali'nin kuzeyini ele geçiren silahlı gruplar Ensaruddin ve Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi'nin, Mali hükümetiyle yaptıkları görüşmelerin ilkinde, ülkenin toprak bütünlüğüne saygı prensibi üzerinde uzlaştıkları belirtildi.

        Bölgede etkili olan diğer önemli gruplar Batı Afrika Birlik ve Cihad Hareketi ile İslami Magrib El-Kaidesi ise uzlaşma görüşmelerine katılmadı.

        Silahlı grup Ensaruddin'in ülkenin kuzeyini ele geçirmesinin ardından, Mali'ye komşu ülkeler ile Fransa liderliğindeki bazı Batı ülkelerinin bölgeye askeri müdahale hazırlıkları gündeme gelmişti. BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 12 Ekim'deki toplantısında Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ile Afrika Birliği'nden BMGK'ya askeri müdahaleyle ilgili detaylı bir plan sunmaları istenmişti.

        ECOWAS ve Afrika Birliği tarafından sunulan askeri müdahale planının gelecek aylarda BMGK'da değerlendirilmesi bekleniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ