Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suriye mezhep çatışmasına gidiyor

        DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Suriye’deki Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcileri, mezhep çatışması riskinin en yüksek düzeye tırmandığı uyarısını yaptı.

        Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye’deki bağımsız uluslararası soruşturma komisyonunun ekim, kasım ve aralık aylarını kapsayan son raporunda, “Suriye krizinin, siyasi reform peşindeki barışçıl protestolardan etnik ve dini gruplar arasındaki çatışmaya dönüşme riski her zamankinden daha çok” denildi.

        "MEZHEP ÇATIŞMASINA GİDİLİYOR"

        Son aylarda Şii ve Sünni kesimleri arasında gerginliğin tırmandığı ve mezhep çatışmalarının gittikçe daha kaçınılmaz hale geldiği aktarılan raporda, “Ermeniler, Hıristiyanlar, Dürziler, Filistinliler, Kürtler ve Türkmenler gibi diğer azınlık grupları da ihtilafa sürükleniyor. Fakat en keskin mezhepsel bölünme, hükümet yanlısı Nusayriler ile muhalifleri destekleyen Sünniler arasında” tespiti yapıldı.

        Raporda etnik ve dini grupların saldırı ve misilleme korkusuyla silahlandığı vurgulanırken, İran Devrim Muhafızları’nın ve Hizbullah militanlarının hükümet yanında savaştığının teyit edildiği, buna karşın Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden Sünni grupların muhaliflerin yanında savaşmak için Suriye’ye gelmeye devam ettikleri belirtildi.

        BAN KARAMSAR

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise Suriye’deki savaşın bitecek gibi görünmediğini, hükümet ile muhalifler arasında siyasi bir diyaloğun başlamasının da zor olduğunu ifade etti.

        Öte yandan Esad yanlısı Suriye’li Dürzilerin lideri Şeyh Cerbu’nun (87) kanserden öldüğü bildirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ