Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu FEMEN, Ortadoğulu feministleri kızdırdı

        HABERTÜRK GAZETE / DIŞ HABERLER

        Ülkesindeki dini baskıyı protesto için çıplak fotoğraflarını internete koyan Tunuslu Amina Tyler'a destek için camilerin önünde çıplak eylemler düzenleyen FEMEN örgütü, Ortadoğulu feministlerin tepkisini çekti.

        Baskıcı rejimlere ve kadın ayrımcılığına karşı gerçekleştirdikleri eylemlerle uluslararası üne kavuşan Ukraynalı feminist örgüt FEMEN, Tunuslu Amina Tyler’a destek için düzenledikleri son gösterilerle, Ortadoğu ülkelerinde yaşayan feministleri kızdırdı.

        FEMEN üyeleri, ülkesindeki dini baskıları protesto etmek için yarı çıplak fotoğraflarını Facebook internet sitesindeki sayfasında paylaşmasının ardından muhafazakâr gruplardan ölüm tehditleri alan Tyler’a destek için, 4 Nisan’da Milano, Paris, Brüksel ve Berlin gibi Avrupa şehirlerindeki camilerin önünde protesto gösterileri düzenlemişti. Grup Tyler’a destek amacını gütse de son eylemlerine, Tunus, Irak ve Fas gibi Müslüman ülkelerde yaşayan feministlerden tepki geldi. Irak Kadın Rehabilitasyon ve İş Bulma Merkezi’nden Jenan Mübarek, Tyler ve FEMEN’in protesto haklarına saygı duyduğunu, buna karşılık kadın vücudunun herhangi bir amaca ulaşmak için kullanılması fikrini ise reddettiğini söyledi.

        TYLER DA TEPKİLİ

        Faslı aktivist Zineb Belmkaddem ise kadın vücudunu sergilemenin, gerçekte kadınların karşı çıktığı imajı güçlendirdiğini savundu. 19 yaşındaki Tyler da, Fransız Canal+ Televizyonu’na verdiği demeçte, FEMEN üyelerinin Paris’teki gösteride Selefi bayrağı yakarak sadece aşırı radikallere değil, tüm Müslümanlara hakaret ettiklerini belirtti.

        ‘MESAJI HERKES GÖRDÜ’

        Müslüman feministlerin tepkilerine karşın FEMEN üyeleri, eylemlerinin işe yaradığı görüşünde. Paris’teki son gösteriye katılan Tunus asıllı FEMEN üyesi Meryem, “Eğer giyinik olsaydık insanların verdiğimiz mesaja dikkat edeceğini düşünmüyorum” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ