Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika FBI açıkladı

        FBI, Boston’da patlayan bomba düzeneğinin konulduğu düdüklü tencere ve çantanın fotoğrafını yayınladı.

        ABD önceki gün bombalı bir sadırıyla sarsıldı.

        Boston Maratonu’ndaki halk koşusu esnasında ardı ardına patlayan iki bomba, 3 kişinin ölümüne, 17’si ağır 176 kişinin yaralanmasına neden oldu.

        Adının açıklanmasını istemeyen ABD'li bir yetkili, saldırganların bomba yapmak için 6 litrelik düdüklü tencere kullandıklarını açıkladı. FBI da, o tencereyi ve bombanın konulduğu çantanın fotoğraflarını yayınladı.

        DÜDÜKLÜ TENCERE DÜZENEĞİ

        FBI tarafından Temmuz 2010'da yayımlanan bir rapora göre, bu tür bombalar, genellikle Afganistan, Hindistan, Nepal ve Pakistan'da kullanılıyor.

        Mayıs 2010'da New York'taki Times Meydanı'na bırakılan 3 patlayıcıdan biri de düdüklü tencereye konulmuştu. Bombanın erken farkedilmesi üzerine olay, herhangi bir can kaybı yaşanmadan atlatılmıştı.

        YANLIZ KURT SALDIRISI MI?

        Boston’da yapılan bombalı saldırının tipik bir “yalnız Kurt” saldırısı olduğu yorumları seslendirilmeye başlandı. CNN, isim vermediği yetkililere dayandırdığı haberinde, bombayı üreten ve patlatan kişinin yalnız olabileceğini belirterek, bu nitelemeyi kullandı.

        Haberde, patlayıcının El Kaide’nin sempatizanlarına önerdiği yöntemle üretildiği belirtildi. Amerika’daki aşırı sağcıların da benzer bir bomba üretebileceğine dikkat çekilen haberde, CNN’e bilgi veren yetkililer, bombanın basit patlayıcıların bir karışımı olabileceğini aktarırken, potasyom klorat ve şeker karışımı içerebileceğini belirttiler.

        Patlama anındaki duman, düdüklü tencere içindeki patlayıcı hakkında ipuçları veriyor. Sarımsı duman, karbon, organik yakıt ve şeker içerdiği olasılığını gündeme getirdi. Askeri alanda kullanılan güçlü patlacılar genelde gri ve siyah duman çıkarıyor.

        CNN’deki haberde, bir yetkilinin düdüklü tencere bombasının ülkedeki aşığı sağcı grupların da tipik saldırı araçlarından olduğunu ifade ettiği belirtildi.

        1996 yılında Atlanta olimpiyatlarındaki bir olayda Erich Rudolf isimli bir saldırgan, Boston’daki mekanizmaya benzer ateşleyicisi olan bir boru bomba kullandı.

        İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı bilgilere göre, Amerika’da iki kez benzer yöntemle üretilmiş bomba bulundu. “Yalnız Kurt” tarzı saldırılarda, 2010 yılında, Pakistan kökenli Amerikan vatandaşı Faisal Shahzad, düdükle tencere kullanarak bir saldırı yapmaya kalktı.

        2011 yılında Jose Pimentel isimli birisi, El Kaide tarafından yayınlanan broşürden esinlenerek bomba üretmeye çalışırken yakalandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ