Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Zehirli mektup gönderen kişi yakalandı

        Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), ABD Başkanı Barack Obama'ya zehirli mektup gönderdiği düşünülen bir şahsın Mississippi eyaletinde yakalandığını duyurdu.

        FBI, yakalanan kişinin isminin Paul Kevin Curtis olduğunu ve Corinth yerleşkesinde yaşadığını kaydetti. FBI'da yapılan açıklamada, "Curtis'in kendi başına posta servisi ile içinde granül maddesi olduğu inceleme sonunda belirlenen risinli üç mektubu gönderen kişi olduğuna inanılıyor'' ifadelerine yer verildi.

        Çarşamba günü yapılan incemeler sonunda Beyaz Saray ile Kongre'ye risin içerikli zehirli mektuplar gönderildiğinin anlaşılması üzerine Washington alarma geçmişti. FBI'ın yaptığı ilk araştırma sonucuna göre Başkan Obama ile Senatör Wicker'e gönderilen mektuplarda öldürücü etkiye sahip risin zehri tespit edilmişti. FBI konu ile ilgili daha detaylı incelemenin yapıldığını ve mektuplarda bulunan madde hakkında kapsamlı bilginin yapılacak araştırmanın ardından 24 ila 48 saat içinde elde edileceğini bildirdi.

        Obama dışında Kongre'de Senatör Roger Wicker'a gönderilen mektupta aynı zehirin olmasının yanında mektupta yazılan mesajların da aynı olduğu kaydedildi. FBI mektupların Tennessee eyaletine bağlı Memphis şehrinden 8 Nisan'da postalandığını tespit etmişti. Risin zehri içeren mektuplarda, "Bir yanlışı görmek ve açığa çıkarmamak, bu yanlışın sürmesine sessizce ortaklık etmektir. Ben KC. Bu mesajı onaylıyorum" sözlerini içeriyor.

        Beyaz Saray ile FBI'ın yaptığı açıklamada, zehirli mektup olayıyla pazartesi günü Boston Maratonu'na yapılan bombalı saldırı arasında bağlantı olduğuna dair bir bilginin olmadığı vurgulandı. Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Amerikan halkının iki olay arasında bir ilişki kurmamalarını istedi.

        ABD Senatosu silah alımında geçmiş araştırmasını reddetti

        OBAMA: "WASHINGTON İÇİN UTANÇ GÜNÜ"

        ABDBaşkanı Barack Obama, Senato'nun silah alımında geçmiş araştırmasını reddetmesine ilişkin, "Washington için büyük utanç günü" dedi.

        Obama, Beyaz Saray'ın bahçesinde, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, silahlı saldırıya uğrayan eski Kongre üyesi Gabrielle Giffords ve silah şiddetinin kurbanlarının yakınlarıyla kameraların karşısına geçti.

        Amerikan halkının yüzde 90'ının, Cumhuriyetçi seçmenin de yüzde 80'inin destek verdiği, silah alımlarında geçmiş araştırmasının yapılması konusunu Senato'daki azınlığın uygulamaya değer bulmadığını belirten Obama, ülkenin yüzde 90'ının destek verdiği bir tasarının hala nasıl geçemediğini sorguladı.

        Obama, Senato kuralındaki çarpıklık yüzünden azınlığın süreci engelleyebildiğini kaydetti.

        Senatörlerin bu tasarıyı geçirmemekle ilgili "hiçbir mantıklı gerekçe" sunamayacaklarını ifade eden Obama, güçlü silah lobisi Ulusal Tabanca Derneği (NRA) ve müttefiklerinin bilerek yalan söylediğini ve bu yalanın da yayılarak başarıya ulaştığını dile getirdi.

        Obama,"Senatörler, azınlıktaki silah sahiplerinin gelecek seçimlerde peşlerinden gelmesinden korktular. Silah lobilerinin birçok para harcayıp kendilerini anayasanın ikinci maddesine karşı ilan etmelerinden korktular" dedi.

        Tartışmaların odağını oluşturan tasarının gelecekte tüm silah şiddetini önlemeyemeyeceği tezine değinen Obama, "Başından bu yana bu düzenlemelerin silah şiddetini tamamen önleyemeyeceğini ben söyledim ama senatörler bu tasarıyı geçirseydi belki binlerce kişinin hayatını kurtarmış olacaklardı" dedi.

        "Kimin zaferi?"

        Obama, bazılarının bunu "zafer" olarak nitelendirdiğini anlatarak, "Bu kimin zaferi, neyin zaferi? Amerika'nın yüzde 90'ının, Cumhuriyetçilerin yüzde 80'inin istediğini yapmamak mı zafer, kimi temsil ediyoruz burada? Bu Washington için büyük bir utanç günü" ifadesini kullandı.

        Mücadelelerinin bitmediğini, asıl tepkilerin seçmenlerden geleceğini vurgulayan Obama, "Washington'ı değiştirmek için Amerikan halkı bu konudaki tutkusunu sürdürmeli. Gerekirse Washington'a doğru insanları göndermelisiniz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ