Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi NATO bünyesinde görev yapan İngiltere'nin Afganistan’dan çekilme planları şekilleniyor

        Afganistan'da NATO bünyesinde görev yapan İngiltere'nin bu ülkede çekilme planları şekilleniyor. İngiliz hükümeti, Afganistan'daki askeri varlığının Tacikistan üzerinden çekilmesini öngören önemli bir anlaşmaya imza attı.

        Tacik basınında yer alan habere göre, İngiltere, uzun süren görüşmeler sonucunda, Tacikistan ile hükümetlerarası transit anlaşması imzaladı. Söz konusu anlaşma Tacik Dışişleri Bakanı Hamrohon Zarifi ile İngiltere'nin Duşanbe Büyükelçisi Robin Ord-Smith arasında imzalandı.

        Konuyla ilgili açıklamada bulunan İngiliz Büyükelçisi Robin Ord-Smith, anlaşma kapsamında askeri araç ve gereçlerin yanı sıra ofis malzemelerinin de taşınmasının planlandığını söyledi.

        İngiliz askerlerinin Afganistan'dan çekilmesinde Tacikistan'ın transit ülke olarak kullanılması konusunda henüz bir mutabakat sağlanmadığını söyleyen Büyükelçi, "Tacikistan'dan hem hava hem de karayolu ulaşımında yardımcı olmasını istedik. Tacikistan'ı Afganistan'daki askeri mal varlığımızı çekmek için transit ülke olarak kullanacağız." dedi.

        Büyükelçi, son 10 yıl içerisinde Afganistan'da çok sayıda İngiliz askeri teçhizatın toplandığını belirterek, askerler çekilmeye başlamadan önce mal varlıklarının taşınmasının hızlandırılması gerektiğini belirtti. Afganistan'dan çekilmek için her türlü alternatifi değerlendirmek istediklerini belirten Robin Ord-Smith, Özbekistan ile anlaşma imzaladıklarını ve bu ülkenin tren yolunu kullanabileceklerini ifade etti.

        Büyükelçi Smith, İngiliz hükümetinin Afganistan'dan çekilme konusunda yardımcı olan ülkelere askeri ekipmanların bir kısmını bırakmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi. Bunun söz konusu anlaşma metninde yer almadığını kaydeden Smith; ancak iki ülke savunma bakanlıkları arasında yapılacak görüşmeler sonucunda mutabakata varılabileceğini belirtti.

        İngiltere, 2014 yılına kadar Afganistan'dan 11 bin konteynır ve 3 bin zırhlı aracını çekmek istiyor.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ