Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Başbakan Erdoğan'ın Gazze ziyareti ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Türkiye’deki temaslarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın planladığı Gazze ziyaretiyle ilgili bir soruya cevap veren Kerry, "Her iki başbakanla da bunu konuştuk ve bu gezinin biraz ertelenmesinin iyi olacağını söyledik.Tabi başbakan istediği zaman istediği yere gitmekte serbesttir. Ama koşulların oluşmasının beklenmesini isteriz" dedi.

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Halkının Dostları Grubu'nun İstanbul'daki son toplantısında, Suriye'de siyasi ve barışçıl bir çözüme öncelik verilmesinin yanı sıra, tüm yardımların Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu bünyesinde faaliyet gösteren Yüksek Askeri Konsey aracılığıyla yapılması hususunda anlaştıklarını söyledi.

        Suriye Halkının Dostları Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı, İstanbul'da Adile Sultan Sarayı'nda yapıldı.

        Toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra, ABD, İngiltere, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, BAE, İtalya, Almanya ve Fransa'dan dışişleri bakanları ve üst düzey yetkililer ile Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) temsilcileri katıldı.

        Toplantının ardından, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve SMDK Başkanı Muaz el-Hatip ortak basın toplantısı düzenledi.

        Kerry, burada yaptığı konuşmada, bugünkü toplantıda son derece önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirtti.

        Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na, kendisini ve diğer katılımcıları bir kez daha ağırladığı için teşekkür eden Kerry, SMDK Başkanı Muaz el-Hatib'in de toplantıya katılımından duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Kendisinin liderliği, haklar ve adalet adına küresel anlamda önemli bir ses olmuştur. İnsanları ve ülkesi için hissettiği tutkuyu ve derin endişeyi çok iyi anlıyorum. Hem bugün yaptığı hem de bugüne kadar sağladığı katkıları büyük memnuniyetle karşılıyorum" diye konuştu.

        "Suriye'deki durum tek kelimeyle korkunç" ifadesini kullanan Kerry, kentlerin sürekli ağır ateş altında olduğunu, balistik füzelerin masum halka karşı kullanıldığını, Beşşar Esed'e bağlı hava kuvvetlerinin insanların üzerine terör yağdırdığını söyledi.

        Kerry, "Bu kriz artık Suriye sınırlarını aşmakta ve komşu ülkelerin istikrarını tehdit etmekte. Bu kanın durması gerekiyor. Bizi bu gece buraya getiren amaç da barış ve geçiş dönemi ihtimallerini konuşmak" dedi.

        "Barışçıl geçiş dönemi önceliğimiz"

        SMDK'nın ve bugünkü toplantıya katılan müttefiklerin, "barışçıl bir geçiş" sağlanması hususunda aynı görüşü paylaştıklarını vurgulayan Kerry, bunun herkes için en önemli öncelik olduğunu belirtti.

        ABD'nin "demokratik, birleşik ve Esed sonrası bir Suriye" oluşturulması yönündeki görüşünü ifade eden Kerry, ABD Başkanı Barack Obama'nın, kendisine özellikle muhalefete ilişkin çabaların artırılması talimatını verdiğini, bu çerçevede ABD'nin Şam Büyükelçisi Robert Ford'un son haftalarda İstanbul'da çeşitli görüşmelerde bulunduğunu aktardı.

        Ford'dan, Suriye'nin geleceğinde söz sahibi olan geniş bir topluluğa ulaşmasını istediğini belirten Kerry, "Bunlar arasında bugün burada bulunan Suriye muhalefetinin yanı sıra, Kürtler, Hristiyanlar, Dürziler ve Aleviler var" dedi.

        Bugünkü toplantı sonucunda iki önemli belge ortaya çıktığına işaret eden Kerry, bunlardan birinin SMDK tarafından hazırlanan deklarasyon olduğunu, bu belgenin, muhalefetin Suriye'nin geleceği konusundaki vizyonunu yansıttığını kaydetti.

        Kerry, "Onlar çoğulcu, her bir azınlığın haklarının korunduğu, tüm azınlıkları içinde barındıran, herkesin gelecek için seçim yapabildiği bir Suriye'yi destekliyorlar. Bu vizyon, terörü ve aşırıcılığı reddediyor, hiçbir zaman kimyasal silah kullanılmaması taahhüdünü veriyor, her şeyden önce siyasi bir çözümü destekliyor" değerlendirmesinde bulundu.

        "Koalisyon liderlik yapmalı"

        Koalisyonun, hizmet sunmak ve Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamak konusundaki yetkinliğini artırarak bu yolda liderlik yapmasını isteyen Kerry, barışın sağlanamadığı her gün ABD'nin destek sunmaya devam edeceğinin altını çizdi.

        ABD'nin, öldürücü nitelikte olmayan yardımlarını son birkaç ay içinde adım adım artırdığına dikkati çeken Kerry, bu yardımın gıda ve ilaç ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra yerel liderlerin desteklenmesine harcandığını kaydetti.

        Suriye'de bugün kritik bir noktaya gelindiğine işaret eden John Kerry, krizin çözümü konusunda ilk seçeneğin siyasi yol olduğunu yineleyerek, üzerinde anlaşmaya varılmış bir geçiş hükümetini ve sonrasında yeni liderliği belirleyecek seçimleri öngördüklerini ifade etti.

        Kerry, "Bugün, muhalefetin destekçileri olarak bizler, siyasi ve barışçıl bir çözümün ilk seçenek olması gerektiğinin yanı sıra, tüm yardımların Yüksek Askeri Konsey aracılığıyla yapılmasının sağlanması hususunda taahhütte bulunduk" ifadesini kullandı.

        Kerry, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

        "Cenevre Bildirisi çerçevesinde müzakerelere ulaşmayı ümit ediyoruz. Eğer bu gerçekleşmezse, hepimiz muhalefete desteğimizi sürdürmekte kararlıyız ve bunun ne yönde bir destek olacağı konusunda önümüzdeki günlerde yeni açıklamalar yapabiliriz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ