Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Türkiye'deki patriotlar Almanya'yı karıştırdı

        Almanya'da Sol Parti'nin ardından Sosyal Demokrat Parti de Türkiye'ye gönderilen Patriot'ların geri çekilmesini ve meclisten yeni yetki alınmasını istedi.

        Sol Parti'nin Federal Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi, Suriye'den gelebilecek saldırılara karşı savunma için Türkiye'nin NATO'dan talebi üzerine Alman, Hollanda ve ABD Patriot füzeleri Türkiye'de konuşlandırıldığını, Kahramanmaraş'taki Alman Patriot füze sisteminde görevli 300 kadar Alman askerin de Türkiye'ye görev yaptığını hatırlattı.

        Gysi, Türkiye'deki Alman Patriot'larının derhal çekilmesi gerektiğini söyledi. Almanya'dan gönderilen Patriot'larının Türkiye'de Suriye sınırında bulunmaya devam etmesi durumunda, askeri bir çatışma halinde Alman ordusunun çatışmanın içine çekilmiş olacağını ifade eden Gysi, “Bu durumda savaşın tarafı oluruz. Askeri müdahale bir daha kontrol altına alınamayacak bir tırmanışa neden olabilir" dedi.

        DW'nin haberine göre, SPD Meclis Grubu Savunma Politikaları Sözcüsü Rainer Arnold da, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik olası askerî operasyona katılması durumunda Alman Patriot ve askerlerinin çekilmesi ya da meclisten yeni bir yetki alınması gerektiğini belirtti. Arnold, bir gazeteye yaptığı açıklamada, şu anda yetkinin Alman ordusu için salt savunma amaçlı bir görev öngördüğünü, Türkiye'nin askeri bir operasyona aktif katılması halinde bu yetkinin temelde geçerliliğini yitireceğini söyledi.

        Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Alman ordusunun Türkiye'deki savunma amaçlı görev yapmayı sürdürdüğünü hatırlatırken, Savunma Bakanı Thomas de Maiziere de, Türkiye'deki Alman Patriot füzelerinin şu an için Suriye krizinde kullanılmasının söz konusu olmadığını kaydetti. Füze sistemlerinin kullanımının salt savunma amaçlı olduğunu ve NATO partneri Türkiye'nin korunmasına yönelik olduğunu belirten De Maiziere, “Suriye'deki durum çok ciddi. Bu nedenle 'şöyle olursa ne olur' gibi spekülasyonlara yer yok" diye konuştu.

        Savunma Bakanlığı Sözcüsü de Türkiye'nin Suriye krizine askerî müdahalesinin Alman ordusu açısından ne tür sonuçlar doğurabileceği yönündeki tartışmaları "hipotez" olarak nitelendirdi.

        SURİYE SINIRINDAKİ PATRİOTLAR

        Kahramanmaraş'ta, patriot hava savunma sistemlerinin kurulu olduğu alanda sabah saatlerinden itibaren hareketlilik arttı

        Türkiye'nin NATO'dan talebi üzerine Ahir Dağı eteklerindeki Gazi Kışlası'na kurulan ve 7 aydır aktif çalışan patriot hava savunma sistemlerinin bulunduğu alanda, sabahın erken saatlerinden itibaren hareketlilik arttı.

        Çoğunluğu Alman olmak üzere Hollanda ve Danimarkalı askerlerin görev yaptığı birlikte askerlerin, bataryaların bulunduğu araçlarda çalışma yaptığı görüldü.

        Radar sisteminin yakınındaki bir bataryada, vinç yardımıyla araçlara askerler tarafından çeşitli malzeme sevkıyatı yapıldığı gözlendi.

        Hakim noktalara yerleştirilen radarlar, Suriye hava sahasını kesintisiz 24 saat izliyor.

        3 İLDE ASKERİ HAREKETLİLİK

        İç karışıklıkların sürdüğü Suriye'ye diğer ülkelerin yapacağı olası bir saldırıya karşı Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta bulunan Patriot füze savunma sistemleri ile Şanlıurfa'da hava savunma sistemlerinin kurulu olduğu üslerde hareketlilik yaşanmaya başlandı.

        ABD, İngiltere ve Fransa tarafından Suriye'ye askeri operasyon yapılacağı bilgileri üzerine gözler NATO'dan istenilerek Kahramanmaraş ve Gaziantep'te kurulan Patriot füze savunma sistemlerine çevrildi. 2 Patriot füze savunma sisteminin konuşlandırıldığı Gaziantep 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'nın Hüseyin Atamanalp Kışlası'nda radarla gelişmeler takip ediliyor.

        Kahramanmaraş'ta, Gazi Kışlası'na konuşlandırılan 2 Patroit'un bakım ve yakıt dolumu sabah saatlerinde kışlada görevli askerler tarafından yapıldı. Yönleri Suriye'ye dönük olan Patriot füzeleri olası saldırılara karşı hazır halde bekletiliyor. Yetkililer, her hangi bir açıklama yapmazken kışlada hareketlilik yaşandığı gözlendi.

        Şanlıurfa’da ise merkeze bağlı Mehmetçik Köyü’nde hakim bir tepeye konuşlandırılan Hava Savunma Sistemi üssünde 24 saat boyunca radarlarla alan taraması yapılıyor. Uçaksavar ve füze rampalarının bulunduğunu alanda güvenlik en üst seviyeye çıkarılırken, askerler nöbetlerini sürdürüyor..

        SINIR İLLERDE KİMYASAL ALARMI

        Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, (AFAD) Suriye'ye sınır illere yaşamsal maddeler, ilaç ve gaz maskelerinin stoklandığını ve 7 noktada sığınak yeri belirlendiğini açıkladı. Ayrıca, Suriye'de kullanılan kimyasal silahın Türkiye'yi etkileyip etkilemediği konusunda tarama yapıldığı belirtildi.

        Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) sınır bölgesine kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer konusunda uzman ekipler gönderdi. AFAD Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Mustafa Aydoğdu, “Kimyasal saldırılara karşı her türlü önlemi aldık” dedi.

        Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddiası ve olası Suriye müdahalesi öncesi, Türkiye’nin sınır bölgesinde ‘kimyasal’ alarmı verildi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) sınır bölgesine kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer (KBRN) konusunda uzman ekipler gönderdi. Sınır bölgesinde havadan, karadan kimyasal denetimler artırıldı. Olası bir kimyasal saldırıya karşı bölgede maske stoğu yapılırken, sığınaklar konusunda çalışma başlatıldı. AFAD, sınır bölgesinde yaşayanları ve kamplardaki Suriyeli mültecilere, kimyasal silahlar konusunda eğitim vermeye başladı. AFAD Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Mustafa Aydoğdu, “Suriye’deki kimyasal saldırı sonrası bölgede kırmızı alarm verdik. Kimyasal saldırılara karşı her türlü önlemi aldık. 7 sığınak yeri belirledik” dedi. Emniyet Genel Müdürlüğü de bölgeye özel ekip gönderdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ