Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik ‘Gül Devrimi’ Margvelaşvili ile sona erdi

        HT GAZETE

        Gürcistan’da dün yapılan seçimle, yaklaşık 10 yıldır yöneten Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili devri sona erdi. Saakaşvili’nin milyarder muhalifi Başbakan İvanişvili’nin desteklediği Margvelaşvili, açık farkla cumhurbaşkanı seçildi.

        Gürcistan dün yeni cumhurbaşkanını seçti. Ülkeyi 2003’ten beri yöneten Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin Gürcistan Anayasası üst üste 3 kez seçilmeyi yasakladığı için aday olamadığı seçimi, iktidardaki Gürcistan Rüyası’nın adayı Giorgi Margvelaşvili kazandı. 2003’te kansız Gül Devrimi’nin ardından başlayan ve Rusya ile ilişkilerin savaşa yol açacak kadar gerilmesine neden olan Saakaşvili devrini sona erdirmesi nedeniyle büyük önem verilen seçimde, 23 aday yarıştı. 3.3 milyon seçmenin olduğu ülkede seçimlere katılım yüzde 46.6 olarak gerçekleşti. Başbakan Yardımcısı Margvelaşvili, seçilmek için gereken yüzde 50’lik oyu ilk turda geçti.

        İVANİŞVİLİ’NİN ZAFERİ

        Saakaşvili’nin en büyük rakibi Başbakan Bidzina İvanişvili’nin desteklediği Margvelaşvili oyların yaklaşık yüzde 66’sını alırken, Saakaşvili’nin liderliğini yaptığı Ulusal Birlik Partisi’nin adayı David Bakradze ise yüzde 20’lik oy oranıyla ikinci sırada kaldı. Meclis Başkanı Nino Burjanadze ise yüzde 7.5’lik oy oranıyla bu 2 ismi izledi.

        GÜÇLÜ BAŞBAKANLIK

        İvanişvili, eski bir rektör olan kendi adayı Margvelaşvili’nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ülke yönetiminde bir reforma imza atmayı hedefliyor. Gürcistan güçlü bir başbakanlık sistemine geçecek. Başbakanlık yetkilerinin güçlendirilmesinin ardından, İvanişvili, daha önce söz verdiği üzere istifa edecek ve koltuğunu partisinden birine devredecek. 5.5 milyar dolarlık servetiyle ülkenin en zengini olan İvanişvili, başbakanlığı bıraktıktan sonra da siyasete devam edecek.

        GÜL DEVRİMİ’Nİ HATIRLATTI

        Saakaşvili oyunu başkent Tiflis’te kullanırken, giydiği cekete taktığı gül arması dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Saakaşvili’nin iktidarı, 2003 yılındaki kansız Gül Devrimi’nin ardından başlamıştı.

        CEZAEVİNE GİREBİLİR

        Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin seçimin ardından cezaevine girme ihtimali bulunuyor. İvanişvili’nin geçtiğimiz yıl seçimi kazanarak başbakanlık koltuğuna oturmasının ardından Saakaşvili’ye yakın çok sayıda önemli kişi hakkında davalar açılmış, bazı isimler cezaevine girmişti. İvanişvili, cumhurbaşkanlığı koltuğundan ayrılmasının ardından Saakaşvili’nin savcılara ifade vereceğini söylüyor. Saakaşvili

        İVANİŞVİLİ'YE TEŞEKKÜR

        MARGVELAŞVİLİ, seçim sonuçlarının ardından “Bu zaferi mümkün kıldığı için İvanişvili’ye teşekkür ederim” dedi. İvanişvili ise “Biz Avrupalıyız, bu seçimler bunu bir kez daha gösterdi. Gelecek 20 yılda, en başarılı ülkeler arasındaki yerimizi alacağız” değerlendirmesinde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ