Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi En önemli büyükelçiliklere kritik atamalar!
        1

        Bahar BAKIR / ANKARA
        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, atamaları yapılan 12 büyükelçiyi telefonla arayıp yeni görevlerini tebliğ etti. Tebliğin ardından 12 büyükelçi için agreman istenecek ve kararname hazırlanacak.Kararnameye göre Nisan 2012'den bu yana Tokyo Büyükelçisi olarak görev yapan Kılıç, Washington'a atanacak. Kılıç, 2008'de Beyrut Büyükelçisi, 2010-2012 yılları arasında MGK Genel Sekreterliği yapmıştı.

        2

        BAKAN KILIÇ'IN AMCASI
        Kılıç, bir süre önce gerçekleşen kabine revizyonunda Gençlik ve Spor Bakanlığı koltuğuna oturan Akif Çağatay Kılıç'ın da amcası. Serdar Kılıç'ın babası, 1961-1980 yıllarında CHP'den Samsun milletvekilliği yapan İlyas Kılıç.

        3

        5 AY TOKYO, ORADAN MİT
        MİT Müsteşar Yardımcısı ve eski Tokyo Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ise Londra'ya atanacak. 1986'da Dışişleri'ne giren Bilgiç, Nisan 2011'de Tokyo Büyükelçiliği'ne getirildi. 5 ay sonra, 30 Eylül 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla merkeze çekildi. Bilgiç, o tarihten bu yana MİT Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapıyor. Davutoğlu, Büyükelçi Bilgiç'e tebligatı yaparken, ''Kurumunuza tekrar hoşgeldiniz, hayırlı olsun'' dedi.

        4

        'İSTENMEYEN ADAM' UNESCO'YA
        Türkiye'nin Mısır'ın iç işlerine karıştığı iddiasıyla "Persona non Grata" (istenmeyen adam) ilan edilen Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı ise UNESCO Daimi Temsilciliği'ne getirildi. Davutoğlu, telefonda Botsalı'nın eşi İnci Botsalı'ya ''Bugüne kadar hep zor bölgelerde görev yaptınız artık daha rahat ama yine bizim için önemli bir misyona gidiyorsunuz, hayırlı olsun'' dedi.

        5

        JAPON ASILLI EŞE JAPONYA MÜJDESİ
        Singapur ve Kiev'de Büyükelçilik yapan Ahmet Bülent Meriç ise Tokyo Büyükelçiliği'ne atandı. Davutoğlu, telefonla aradığında Meriç'in Japon asıllı Türk vatandaşı eşi Aylin Meriç ile görüştü. Davutoğlu, Aylin Meriç'e ''Memleketinizi özlediniz mi?'' diye sorarken, Meriç de Japonya'yı özlediklerini ancak gidemediklerini söyledi. Davutoğlu, bunun üzerine ''O zaman sizi memleketinize gönderiyoruz. Eşiniz Tokyo Büyükelçimiz oluyor hayırlı olsun'' dedi.

        6

        'BOŞNAKÇA ÖĞREN'
        Davutoğlu'nun 2009-2011 yılları arasında özel müşavirliğini yapan Prag Büyükelçisi Cihad Erginay, Bosna Hersek'e atanıyor. Boşnak kökenli Erginay, Mavi Marmara saldırısı, Ermenistan'la protokollerin imzalanması gibi kritik zamanlarda Davutoğlu'nun yakınındaki isimlerdendi. Davutoğlu, Erginay'a, ''Geldiğimde Boşnakça konuşmanı istiyorum'' dedi.

        7

        AKİL, PARİS'E ATANDI
        2005-2010 yılları arasında Sofya Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı yapan Mehmet Tuğrul Gücük, İsviçre'ye görevlendirildi. Aşkabat, Abu Dabi Büyükelçiliği ve 2011'den bu yana Roma Büyükelçisi olan Hakkı Akil, Fransa'ya atandı.

        8

        BAŞDANIŞMAN BİGALI PRAG'A
        Daha önce Cezayir Büyükelçisi olan ve 2012'den beri Başbakan Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanlığını yapan Ahmet Necati Bigalı, Çek Cumhuriyeti'ne atandı

        9

        2'Sİ KADIN 4 YENİ BÜYÜKELÇİ
        Kültür İşleri Genel Müdür Yardımcısı Esra Demir büyükelçi olarak Fildişi Sahili'ne, Sidney Başkonsolosluğu yapan ve 2011'de de MGK Genel Sekreterliği Araştırma ve Değerlendirme Dairesi Başkanlı'ğına atanan Hikmet Renan Şekeroğlu Mali'ye, Nahçıvan ve Lyon Başkonsolosluğu yapan Mehmet Bilir Moritanya'ya atandı. Türkiye'nin Mainz Başkonsolosu ve Orta Avrupa Genel Müdür Yardımcılığı yapan Aydan Yamancan (fotoğrafta) ilk kez büyükelçi olarak Litvanya'ya atandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ