Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Hollanda’da Türkçe afiş tartışması

        Ünal ÖZTÜRK / AMSTERDAM

        Hollanda basını, 2010 seçimlerinde olduğu gibi bu yılki yerel seçimlerde de Türkçe afiş tartışması başlatma çabası içinde. Elsevier Dergisi’nin haberine göre İşçi Partisi’nin (PvdA) bazı Türk kökenli adaylarının Türkçe broşür ve afiş bastırdıkları belirtildi.

        Haberde, “Partiler 2010 yılındaki tartışmaların ardından yeniden bu yönteme başvuruyorlar” denildi. Dergi, seçimlere ülkede en az 5 yıldır yaşayan Türklerin de katılabildiklerini hatırlatırken, bu sürenin Felemenkçe öğrenmeye yeterli olduğunu savundu.

        Göçmen ve Müslüman karşıtı söylemleri ile tanınan Geert Wilders’in lideri olduğu Özgürlük Partisi (PVV) milletvekili Joram van Klaveren, Türkçe seçim bildirilerine tepki göstererek konu hakkında Uyumdan Sorumlu Sosyal İşler Bakanı Lodewijk Asscher’a soru önergesi sundu.

        Haber ajansı Novum, Van Klaveren’in “PvdA gibi partilerin Hollanda’daki belediye meclisi seçimleri için Türkçe kampanya yapmaları gülünç” ifadesinde bulunduğunu ve Türk seçmenlerin Felemenkçe öğrenmeleri gerektiğini söylediğini bildirdi. İşçi Partisi Türkçe afiş bastırmadıklarını savunurken D66 Partisi de, sözü edilen Türkçe afişin bir internet sitesi tarafından kendilerinden habersiz hazırlandığını duyurdu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ