Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer "Rus askerleri işgale başladı" iddiası, Rusya Kırım işgali, Obama'dan tepki

        Kiev yönetimi dün akşam Rusya'nın Kırım'a "silahlı işgale" başladığını iddia etti.

        Kiev'in Kırım özel temsilcisi Sergiy Kunitsyn , AFP'ye yaptığı açıklamada her biri 150 asker taşıyan 13 Rus uçağının Simferepol yakınlarındaki Gvardeyskoye Havaalanına indiğini iddia etti.

        Öte yandan Rusya’nın savaş gemileri ve askeri helikopterlerle Ukrayna’yı çembere aldığı öne sürüldü. Ukrayna sınır güvenliği kurumu tarafından yapılan açıklamada, Rusya’ya ait 10 askeri helikopterin Kırım üzerindeki Ukrayna hava sahasına girdiği ve 30 Rus savaş gemisinin Sivastopol’daki üste harekete hazır hale getirildiği belirtildi. BBC de Rus ordusuna ait en az 8 zırhlı aracın Simferopol’a ilerlediğini duyurdu.

        OBAMA'DAN SERT TEPKİ

        ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Rusya Federasyonu askeri güçlerinin varlığına yönelik haberlerin "derin kaygı yarattığını" belirterek, "ABD, Ukrayna'ya yönelik herhangi bir askeri müdahalenin bedellerinin olacağını teyit etme noktasında uluslararası toplumla birlikte durmaktadır" dedi.

        Obama, Beyaz Saray'da Ukrayna ile ilgili sürpriz basın toplantısı düzenledi. ABD olarak Ukrayna halkının kendi gelecekleri konusunda kendilerinin karar vermeyi hak ettiğine inandıklarını belirten Obama, Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile geçen günlerde yaptığı telefon görüşmesini hatırlattı.

        Obama, "Ukrayna içlerinde, Rusya Federasyonu tarafından yapılan askeri ilerlemelere yönelik haberlerden derin kaygı duyuyoruz. Rusya'nın Ukrayna ile kültürel ve ekonomik bağlar ile Kırım'daki askeri tesisi dahil tarihi ilişkileri bulunuyor. Ancak, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün herhangi bir şekilde ihlali derin istikrarsızlık yaratır ki, bu ne Ukrayna ne Rusya ne de Avrupa'nın çıkarına" dedi .

        Bunun aynı zamanda, Rusya'nın, Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı ve sınırlarına saygı duymaya yönelik taahhütlerinin açık ihlali olacağına işaret eden Obama, bunun, daha yeni Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapan Rusya'nın, dünya genelindeki tüm uluslar tarafından kendisinin kınanmasına davet çıkaracağını kaydetti.

        Obama, "ABD, Ukrayna'ya yönelik herhangi bir askeri müdahalenin bedellerinin olacağını teyit etme noktasında uluslararası toplumla birlikte durmaktadır" diye konuştu.

        RUS TANKLARI AKMESCİT YOLUNDA

        Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Akmescit-Sivastopol yolunun yaklaşık 40. kilometresinde, Akmescit yönünde hareket eden 9 Rus tankı ve Rus askerlerini taşıyan 2 otobüs görüldü.

        Bölgede bulunan AA muhabiri, tankların şu anda Akmescit yolu üzerinde beklediğini bildirdi.Yolun kontrolü ise Rusya yanlısı kamuflajlı, kimliği belirsiz kişiler tarafından sağlanıyor.

        AB'DEN RUSYA'YA UKRAYNA TELEFONU

        Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'daki son gelişmeler bağlamında çözümün parçası olması gerektiğini düşündüğü Rusya ile temasları artırdı.

        Bu çerçevede, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

        Van Rompuy'un sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada, görüşmenin ana konusunun Ukrayna olduğu ve iki liderin ülkedeki mali konuları ve güvenlik durumunu ele aldıkları belirtildi.

        AB Komisyonu sözcülerinden Olivier Bailly de Komisyon'un günlük olağan basın toplantısında, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın, Rusya'nın çözüm için önemli bir aktör olduğu ve Ukrayna'nın siyasi, ekonomik ve kültürel bir ortağı olarak çözümün parçası olması gerektiğini Rus yetkililere ilettiklerini kaydetmişti.Bailly, bu mesajın Ashton tarafından çarşamba günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a bir kez daha ileteceğinin altını çizmişti.

        CAMERON İLE PUTİN UKRAYNA'DAKİ SON DURUMU GÖRÜŞTÜ

        İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna'daki son durum hakkında telefon görüşmesi yaptı.İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, "Cameron, özellikle Kırım'da artan gerginliği ve Ukrayna'daki durumu görüşmek üzere Putin'i aradı" denildi.

        Görüşmede, Cameron'ın tüm ülkelerin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyması gerektiğini vurguladığı belirtilirken, açıklamada şöyle denildi:"Putin buna katılarak, Rusya'nın bölgedeki askeri tatbikatının Ukrayna'daki mevcut durumdan önce planlandığını belirtti.

        İki lider, uluslararası toplumun Ukrayna'yı istikrar yolunda nasıl destekleyebileceğini görüştü. Geçici hükümetin vadettiği serbest ve adil seçimlerin, tüm Ukrayna halkının temsil edileceği bir gelecek için en iyi yol olduğu konusunda aynı fikri paylaştılar. Ukrayna halkını Avrupa ve Rusya arasında bir tercih yapmaya zorlayacak bir gelecek olmamalı. Geçici hükümetin ekonomik durumla mücadelesinde uluslararası toplumun yardım etmeyi değerlendirmesi konusunda da iki lider anlaştılar."

        AKPM UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKLİYOR

        Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) denetim komitesi, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve ulusal birliğini desteklediğini belirtti.Komite tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki ulusal birliği tehlikeye atacak veya ayrılıkçı duyguların artmasına yol açacak hareketlerden kaçınılması istendi.Komşu ülkelere, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve ulusal birliğine saygı gösterilmesi ve ayrılıkçı grupları desteklemekten kaçınılması çağrısında bulunuldu.Açıklamada, "askeri müdahale tehditlerinin, uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle kabul edilmeyeceği" uyarısı yapıldı.

        "KIRIM HÜKÜMETİ'Nİ TANIMIYORUZ"

        Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, şaibeli bir şekilde oluşturulan Kırım Hükümeti'ni tanımadığını bildirdi.Çubarov yaptığı yazılı açıklamada, kimliği belirsiz silahlı kişilerin işgali altında kurulan yeni hükümetin şaibeli olduğunu ve kendisine yasal statü kazandırmak için Kırım Tatar halkını temsil eden milletvekillerine çeşitli devlet görevleri teklif ederek satın almaya çalıştığını belirtti.

        Oluşturulan Kırım Hükümeti'ni tanımadığını vurgulayan Çubarov, Kırım Bakanlar Kurulu temsilcileriyle herhangi bir görüşme yapmadığını kaydetti.

        "UKRAYNA, AB İLE ORTAKLIK ANLAŞMASI'NI İMZALAMA SÜRECİNİ YENİDEN BAŞLATMAYA HAZIR"

        Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Deşitsa, ülkesinin AB ile Ortaklık Anlaşması'nı imzalamak amacıyla görüşmeleri yeniden başlatmaya hazır olduğunu bildirdi.

        Deşitsa, AB'nin de aynı tavrı göstermesi halinde ortaklık anlaşmasını imzalamak amacıyla görüşmelerin başlatılacağını vurguladı.

        Rusya Federasyonu'nun Karadeniz'deki donanmasının konuşlandırma kurallarını ihlal ettiğine ilişkin kanıtların olduğunu ifade eden Deşitsa, delillerin Rusya tarafına nota ile birlikte verileceğini söyledi.Deşitsa, Ukrayna Dışişleri Bakanlığının, BM'ye ülkedeki durumla ilgili meseleyi görüşmek için çağrıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ