Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Ukrayna ve Kırım'da yaşananlar "soğuk savaş rüzgarları yeniden esmeye başladı" şeklinde yorumlanıyor

        Tarihe "soğuk savaş yılları" olarak geçen, Doğu Bloku ülkeleri ile Batı İttifakı arasında yaşanan uluslararası siyasi ve askeri gerginlik, son günlerde yeniden hissedilmeye başlandı. Ukrayna'da yaşanan hükümet karşıtı ayaklanma sonucunda batı yanlılarının yönetimi ele geçirmesinin ardından olaylar Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne sıçradı. Bu kez de Rusya yanlısı gruplar tarafından kamu binaları işgal edildi. Meclis binasına Rusya bayrağı çekildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Ukrayna'daki Rusların haklarını korumak" adına Rusya ordusuna bağlı güçlerin Kırım'a girmesi yönünde meclis kararı çıkarttı. Kırım'da Rus hakimiyeti kendini iyice hissettirdi. Kırım semalarında Rus helikopterleri görünmeye başlandı, askeri havaalanları ve birçok kamu binası Rusya'nın kontrolüne geçti.

        Kırım'da yaşananlar kısa sürede Batı'nın tepkisini çekti. Önce durumu kınayan açıklamalar ardı ardına geldi. Diplomatik hamleler, ikili görüşmeler birbirini izledi. Öyle ki ABD Başkanı Barack Obama, Putin ile gerçekleştirdiği yaklaşık 90 dakikalık telefon görüşmesinde Rus lideri Kırım politikasından vazgeçirmeye çalıştı. Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlalinden duyduğu kaygıyı dile getirdi. İşgalin devam etmesi halinde Rusya’nın uluslararası toplumdan izole olabileceği tehditinde bulundu.

        Önce Rusya ardından ise ABD Akdeniz'de bulunan savaş gemilerini Karadeniz'e yönlendirdi. Putin yönetimi, Kırım bölgesine asker sevkiyatını hızlandırırken Ukrayna'da seferberlik ilan edildi. İngiltere Dış İşleri Bakanı, Rusya üzerinde diplomatik baskı yaratmak için Kiev'e gitti. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “Rusya BM tüzüğünün ana maddelerini çiğnedi” derken, Kanada Moskova Büyükelçisi’ni geri çağırdı. Rus Parlamentosu’nun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Yuri Vorobyev ise ABD’deki Rusya Büyükelçisi’ni geri çekebileceklerini belirtti. Önce ABD'den sonra da Avrupa Birliği ve NATO'dan Rusya'ya karşı yaptırım uygulama tehditleri geldi. Neticesinde ABD'den yaptırım kararı çıktı.

        ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un resmi sitesinden de yayınlanan açıklamada "Ukraynadaki son gelişmeler karşısında, ABD ile Rusya arasındaki tüm ikili askeri ilişkiler askıya alınmıştır" denildi. Rus güçlerine bir kez daha "Ukrayna'yı terk edin" çağrısında bulunuldu.

        SOĞUK SAVAŞ ENDİŞESİ

        Yaşanan tüm bu gelişmeler, ikinci dünya savaşı sonrası başlayıp 1991'e kadar devam eden soğuk savaş yıllarının yeniden esmeye başladığı şeklinde yorumlanıyor. Zira Rusya ve Batı, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından ilk kez bu kadar ciddi bir şekilde karşı karşıya geliyor. Tıpkı soğuk savaş yıllarında olduğu gibi Kırım konusunda da taraflar birbirleri üzerinde baskı yaratmaya, birbirlerini yıpratmaya çabalıyor. Dünya, yeniden soğuk savaş yıllarına dönmenin endişesini yaşıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ