Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Nelson Mandela yeniden cezaevinde!

        Güney Afrika Cumhuriyeti'nin önderi Nelson Mandela 90. doğum gününü bugün cezaevi yıllarının son aylarını geçirdiği yerde kutladı.

        Güney Afrika'da ırk ayrımcılığı rejimine (apartheid) karşı tedhişe sapmadan mücadele vermeyi başaran ve ülkenin büyük çoğunluktaki zenci hakimiyetine geçmesini sağlayan Nelson Mandela, 90. doğum gününü, 27 yıl süren hapis hayatının son 14 ayını geçirdiği cezaevinde bugün düzenlenen törenle kutladı.

        Ülkenin üç başkenti, yani yargı (Bloemfontein) yürütme (Pretoria) başkentleriyle yasama başkenti olan Cape Town'a 70 km mesafede bağların arasında bulunan Victor Verster cezaevindeki törene, Mandela'nın eski eşi Winnie Madikizela ile ondan boşandıktan sonra 10 yıl önce evlendiği şimdiki eşi Graca Machel ve Mandela'nın iki kızı Zindzi ve Zenani de katıldı.

        Törene konuşan Güney Afrika Kültür-Sanat Bakanı Pallo Jordan, ''Mandela, tükenmeyen cesaretin anıtı'' dedi.

        Mandela'nın Robben Adası'nda hücrede hapis hayatını geçirdiği cezaevinden arkadaşı Tokyo Sexwale de törende yer aldı. Mandela'nın bugün zengin işadamı olan cezaevi arkadaşı, heykeltıraş Jean Doyle'nun bugünkü törende açılan bronz heykeline maddi destek sağladı. Sexwale, ''Mandela 17 yıl önce serbest kalırken ceket cebinde duran aynı mendilini bugün de kullandı, hem ayağından hiç çıkarmadığı partal postalını yeniden bir güzel giyerek''diye konuştu.

        ŞUBAT 1990'DA SERBEST KALDI

        Mandela, bugünkü adı Drakenstein olan Verster cezaevinden 11 Şubat 1990'da çıktı ve ''Özgürlüğe Uzun Yürüyüş'' kitabını yazarak kendi özgürlüğünün hiç olduğunu, halkının özgürlüğünün tek hayat kaynağı olacağını hep işledi.

        Güney Afrika Cumhuriyeti, 360 yıllık ırkçı beyaz azınlık yönetiminin son bulmasından sonra 1994 yılında 26-28 Nisan'da yapılan ilk ''çok ırklı serbest genel seçimlerle'' yeni çağını yaşamaya başladı.

        Ülkenin gerçek sahipleri zenciler, yüzde 75 çoğunluğa sahip. Beyazlar yüzde 13, melezler yüzde 7, Hintliler yüzde 3'lük oranları ve diğer melez ırklar nüfusun kalan kısmını oluşturuyor.

        Mandela, 1993'te, Güney Afrika'nın apartheid rejiminde son beyaz devlet başkanı olan, beyaz azınlık rejiminin sona erdirilmesinde gerekli yasaları çıkaran Frederik Willem de Klerk ile birlikte Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.

        Mandela, ırkçı rejimle savaşarak iktidara gelen Afrika Ulusal Kongresi ANC'nin genel başkan yardımcısı Thabo Mbeki'ye devlet başkanlığı görevini 1999'da devretti.

        Mbeki de görevi yakında ANC'nin yeni genel başkanı Jacob Zuma'ya devredecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ