Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu ABD’den ÖSO’ya ilk ağır silah desteği

        Suriyeli muhalifler optik güdümlü BGM-71 TOW tipi tank imha roketatarlarının verildiğine dair fotoğraflar internette dolaşıyor. Tank imha silahının ABD tarafından ılımlı muhaliflere verildiği söyleniyor. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Dekba sitesinin haberine göre, silahlar Özgür Suriye Ordusu ve Suriye Devrim Cephesi’ne verildi. Geçtiğimiz ay ABD Başkanı Barack Obama’nın Suudi Arabistan ziyareti sırasında muhaliflere silah yardımı konusunda söz verdiği belirtilmişti. Wall Street Journal gazetesinde de yer bulan bu iddia Amerikan yönetimi tarafından yalanlanmamıştı. Ancak söz konusu tanksavar roketlerin ABD’nin onayıyla Suudi Arabistan tarafından muhaliflere verilmiş olabileceği konuşuluyor. Uzmanlar tanksavarların tek başına savaşın seyrini değiştiremeyeceği görüşünde. Suriye rejiminin son aylarda Rusya ve İran tarafından İHA’lar da dâhil olmak üzere çok daha etkin silahlarla donatıldığına işaret eden uzmanlar çatışmaların aynı seyirde devam edeceği görüşünde. Hâlihazırda ülkenin başlıca büyük şehirlerinde ve Akdeniz kıyısındaki kentlerde hâkimiyet Esad rejimine bağlı güvenlik güçlerinde bulunuyor. Ülkenin kuzeyi ve Irak sınırındaysa kontrol muhaliflerde bulunuyor.

        PRENS BANDAR GİTTİ

        Bu arada Suudi Arabistan’ın Suriye politikasının mimarı Prens Bandar istihbarat şefliği görevinden alındı. Suudi Arabistan’daki bu değişikliğin Suriye politikasına nasıl yansıyacağı merak konusu. 65 yaşındaki Bandar’ın yerine yardımcısı General Yusuf el-İdrisi atandı. Prens Bandar, Suudi Arabistan’ın perde arkasından yürütülen diplomasi geleneğine aykırı çıkışlarıyla dikkat çekmişti. Geçtiğimiz yıl Moskova’ya yaptığı bir ziyarette Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Suriye politikasını değiştirmesi için 15 milyar dolar teklif eden Bandar, ABD’nin Ortadoğu politikasını da yerden yere vurmuştu. Prens Bandar, Suudi Arabistan’ın ABD’yle ilişkilerini gözden geçireceğini belirttiği açıklamasıyla Washington yönetimini rahatsız etmişti.

        ÜRDÜN MUHALİFLERİ BOMBALADI

        Ürdün ordusu hava kuvvetlerine bağlı savaş uçakları dün Suriye sınırını geçmeye çalışan bazı araçları bombaladı. Bombalanan araçlarda Suriyeli muhaliflerin bulunduğu tahmin ediliyor. Suriye yönetimi Ürdün’ün vurduğu araçların kendisine ait olmadığını duyurdu. Suriye krizinin başladığı 2011 yılından bu yana, sınırı geçmeye çalışan unsurlara kara birlikleriyle müdahale eden Ürdün’ün, ilk defa hava kuvvetleriyle bir müdahalede bulunması dikkati çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ