Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Kadınlar seks kölesi olarak kullanmış; "Japonya kadınları zorla genelevde çalıştırdı"

        Çin, Japon askerlerin 2. Dünya Savaşı döneminde Asyalı kadınların cephe hattındaki genelevlerde çalışmaya zorladığını iddia eden belgeler yayımladı.

        Japonya ordusunun arşivlerinden çıkan 90 kadar belge arasında Japonya askerleri tarafından yazılmış mektuplar, gazete kupürleri ve bir takım askeri yazışmalar yer alıyor. 81 yaşındaki arşiv görevlisi Zhao Sujian, söz konusu belgelerin 1953 yılında Çin askerleri tarafından bulunduğunu ve 1982 yılından itibaren düzenli olarak incelenmeye başlandığını ancak belgelerin kalitesi ve Japonca konuşan uzman yetersizliği nedeniyle araştırmaların yavaş sürdüğünü söyledi.

        Buna göre 1932-1945 yılları arasında çoğu Kore Yarımadası'ndan 200 bin kadar kadın, cephe hattındaki genelevlerde çalışmaya zorlandı.

        Çin medyasına göre söz konusu belgelerin 25'inde kadınların seks kölesi haline getirildiği raporlar ve telefon kayıtlarıyla ortaya konuyor.

        Arşivlerin neden şimdi yayımlandığı da ayrı bir tartışma konusu. Japonya, 1993'teki anlaşmayla ilk kez ordunun kadınların seks köleliğine zorlanması konusundaki rolünü tanımıştı. ABD Başkanı Barack Obama da birkaç gün önceki Güney Kore ziyareti sırasında, Japonya'yı ordunun kadınların cinsel istismarı konusunda hesap vermeye çağırmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ