Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Halep suya hasret, Halep susuz, Halep'te su sıkıntısı, Halep su kesintisi, Halep suya hasret kaldı.

        2011’den beri aralıksız devam eden rejim güçleri ve muhaliflerin arasında çatışmalar ve bombalamalar nedeniyle neredeyse nüfusunun yarısı göç eden Suriye’nin en büyük kenti Halep, susuzlukla da boğuşuyor. Merkezi Londra’da olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi, iki hafta önce Esad rejiminin kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivilleri “cezalandırmak amacıyla” Halep’in iki ana su şebekesini kapattı. İngiliz Independent gazetesi, muhaliflerin sadece şehrin batısındaki rejime ait bölgelerde değil, doğudaki kendi bölgelerini de susuz bıraktıklarını yazdı. Muhaliflerin planın ters teptiği ve suların kanalizasyon suyunun aktığı Kuveyk Nehri’ne dökülerek heba olduğu belirtiliyor.

        Bir zamanlar suyun ücretsiz olduğu şehirde vanaların kapatılmasıyla Halepli kadınlar, çocuklar, camilerin çeşmelerinde, kuyularda sıraya giriyor. Burada da su bulamayanlar bakraçlarıyla, plastik bidonlarıyla göletlerdeki çamurlu suları evlerine taşıyor. Suriye Kızılayı’ndan bir yetkili, gerekli önlemlerin zamanında alınmaması durumunda salgın hastalıkların baş göstereceği uyarısında bulundu.

        BM’DEN KINAMA

        Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ofisinden önceki gün yapılan açıklamayla Halep’teki su kesintisi konusunda muhalifleri kınayarak hemen durumun düzeltilmesi çağrısı yaptı. “En az 2.5 milyon kişinin sekiz günden beri temiz sudan yoksun olduğunun” belirtildiği açıklamada “Sivillerin kasıtlı olarak temiz su kaynaklarından mahkûm bırakılması, uluslararası hukukun ve insan haklarının açık bir ihlalidir. Tüm taraflara gerek Halep’te gerek Suriye’nin diğer bölgelerinde halkın suya erişimini sağlamalarını ve altyapı tesislerini hedef almaktan sakınma çağrısı yapıyoruz” denildi.

        EL NUSRA REJİMİ SUÇLUYOR

        Suriye yönetimi “teröristlerin” pompa istasyonlarını ele geçirerek suyu kesmekle suçluyor. El Nusra Cephesi, Esad rejimini suçlayarak, uçak bombardımanında zarar gören su şebekelerini tamir ettiklerini söyledi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin direktörü Rami Abdurrahman ise dün yaptığı açıklamada El Nusra’nın kente su akışının tekrar geri getirmeye çalıştığını, ancak bunun mümkün olmadığını anlatarak “Su istasyonuna zarar verdiler, pompaları tamir edecek adamları yok. Tekrar su akışı vermeye çalışıyorlar, ama su bazen geliyor bazen kesiliyor. Düzenli su akışı yok. Kentin büyük bir kısmında sular kesik” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ