Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Biden Kıbrıs'ta, ABD Başkan Yardımcısı Kıbrıs'ta, Kıbrıs'ı ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Joe Biden Kıbrıs ziyareti. Kıbrıs ziyaret Biden.

        ABD’den Kıbrıs’a tarihi ziyaret dün başladı. Başkan Obama’nın yardımcısı Joe Biden, “Geleceklerine sadece Kıbrıslılar karar verecek. Bu sefer farklı olacağını düşünüyorum” dedi, çözüm empoze etmeye gelmediğini söyledi. Biden’i, adada 300 kişilik güvenlik ekibi koruyor.

        ABD Başkanı Barack Obama’nın yardımcısı Joe Biden, Kıbrıs’ta çözüm müzakereleri sürerken 52 yıl aradan sonra adaya giden ilk ABD’li yetkili oldu. Biden, “Bir çözüm empoze etmeye değil, çözüme ulaşmanıza yardım etmek için geldim. Hava çözüm için müsait” dedi.

        Kıbrıs Rus Kesimi’nde Larnaka’ya inen uçağın merdivenlerinde karşılayanları selamlayan Biden, özetle şu açıklamayı yaptı: “Avrupa ve Doğu Akdeniz’de yaşanan olaylar, Kıbrıs ile ABD arasındaki işbirliği, Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik sıkıntılar ve reform adımlarını görüşeceğim. Kıbrıs, stratejik partnerimiz. Çözüm sürecini ele alacağız ve her iki toplum lideri ile de görüşmek için sabırsızlanıyorum.

        ABD, Kıbrıs’ta tek bir meşru hükümet tanıyor, o da Kıbrıs Cumhuriyeti’dir. Adanın her yerinde yapacağım ziyaret ve resmi temaslar bu gerçeği değiştirmeyecek. Bu konuda benim pozisyonum, ABD’nin pozisyonu ve tüm dünyanın pozisyonu aynıdır. ABD adına buradayım.

        ‘EMPOZE YOK’

        Bir çözüm empoze etmeye değil, çözüme ulaşmanıza yardım etmek için geldim. Geleceklerine sadece Kıbrıslılar karar verebilir. Kıbrıs’a geldim çünkü bu sefer farklı olabileceğine inanıyorum. Ama bunun gerçekleşmesi adanın insanlarına bağlı.”

        ÜÇLÜ YEMEK

        Biden, bugün 16.15’te KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Lefkoşa’da bir araya gelecek. Görüşme, cumhurbaşkanlığı sarayında Eroğlu’nun makam odasından farklı bir salonda yapılacak. Biden, Eroğlu ve Nikos Anastasiades, bugün 19.00’da, ara bölgede Chateau Status Restoran’da akşam yemeğinde bir araya gelecek.

        CÜZDANLAR BİLE ARANDI

        ABD Başkan Yardımcısı Biden’i getiren uçak, dün Rum kesimine 18.30’da indi. 300 kişilik koruma ekibi ve 100 kişilik heyetle Air Force 2 uçağıyla Larnaka Havalimanı’na giden Biden’e, eşi Jill Biden eşlik etti. Güvenlik önlemleri çerçevesinde gazeteciler cüzdanlarına kadar arandı. Rum kesimi ABD bayrakları ile donatıldı. Biden ve eşini, ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi John Koenig ile Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Ioannis Kasulidis karşıladı. Biden, açıklamasının ardından kalacağı yere, Limasol’a hareket etti. Biden’in, programında yer almasa da, akşam Rum lider Anastasiades ile bir araya geldiği öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ