Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Avrupa'da seçim günü, Avrupa'da seçim, Ukrayna'da devlet başkanlığı seçimleri, Avrupa Parlamentosu seçimleri.

        Ukrayna'da ülkenin geleceği açısından kritik öneme sahip devlet başkanlığı seçimleri yerel saatle 08.00'da başladı. Akşam 20.00'a kadar devam edecek oy kullanma işlemine, erken saatlerden itibaren yoğun katılım olduğu gözlemlendi.

        Seçimlerde 21 adayın yarıştığı Ukrayna'da, devlet başkanlığı koltuğuna en yakın isim olarak ülkesinde "Çikolata Kralı" olarak bilinen, milletvekili ve milyarder iş adamı Petr Poroşenko gösteriliyor.

        AVRUPA PARLAMENTOSU SEÇİMLERİ TAMAMLANIYOR

        Avrupa Birliği’nin yasama organı rolünü oynayan Avrupa Parlamentosu’nda her beş yılda bir temsilcilerin belirlendiği seçimler bugün tamamlanıyor. 22-25 Mayıs tarihleri arasına yayılan seçimlerde, ilk olarak sandığa giden İngiltere ve Hollanda’dan ilk sonuçlar gelmeye başladı. İngiltere’de AP’ye gönderilecek 73 milletvekili için ağırlığın Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nde (UKIP) olması bekleniyor. Göçmen karşıtı argümanlarıyla bilinen ve AB’ye mesafeli olan sağcı UKIP’in galip ayrılacağı tahmin ediliyor.

        HOLLANDA’DA RADİKAL SAĞ GERİLEDİ

        Hollanda’da da AB karşıtı politikaları savunan radikal sağcı Geert Wilders’in İslam karşıtı Özgürlük Partisi’nin en yüksek oyu alması tahmin ediliyordu. Fakat, Wilders’in partisi perşembe günkü oylamada yüzde 12.2’lik oranda kalarak hayal kırıklığı yaşadı. Bu oran, 2009 seçimlerinde aldığı yüzde 17’den bile daha düşük. Her ne kadar Avrupa Komisyonu Başkanı’nın, parlamentoya seçilecek 751 temsilcinin mutlak çoğunluğuyla belirlenmesiyle, parlamenterlerin yetkilerinin artırıldığı bir ilk yaşanacak olsa da AP seçimleri AB’de pek ilgi görmüyor. 28 üyesiyle yaklaşık 400 milyon seçmenin bulunduğu AB’de, birlik karşıtlarının parlamentoda sandalye sayısını ciddi oranda artırması öngörülüyor.

        Hollanda ve İngiltere’nin ardından İrlanda ve Çek Cumhuriyeti’nin oy kullandığı AP seçimlerinde, dün de Litvanya, Malta ve Slovakya sandığa gitti. Bugün, geriye kalan AB ülkeleri sandığa gidecek.

        KOMŞUDA ÇİFTE SEÇİM

        Yunanistan’da halk bugün ilk turu 18 Mayıs’ta yapılan yerel seçimlerin ikinci turu ve Avrupa Parlamentosu’nda ülkeyi 5 yıl süreyle temsil edecek milletvekillerini belirlemek üzere sandığa gidiyor. Seçimlerde ülkenin AP’deki 21 sandalyesinin sahipleri ve ikinci tura kalan 12 bölge başkanı ile 221 belediye başkanı belirlenecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ