Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Kanadalı Müslümalardan Başbakan'a 'İftira' davası,Kanadalı Müslümanlar'dan Başbakan'a hakaret davası,Kanadalı Ulusal Müslümanlar Konseyi'nden Başbakan'a dava

        Kanada Ulusal Müslümanlar Konseyi adına Ontario Yüksek Mahkemesine dava açan Konseyin avukatı Jeff Saikaley, müvekkillerinin yapılan açıklamalar nedeniyle özür dilenmesini talep ettiklerini ancak karşı tarafın avukatları ile yapılan görüşmelerde bu konuda bir anlaşmaya varılamadığını açıkladı.

        Kendilerine dava açmaktan başka bir seçenek kalmadığını belirten Saikaley, Başbakan Harper'ın hala bir şansı olduğunu ve özür dileyebileceğini söyledi.

        DAVA KONUSU HAMAS

        Başbakan Stephen Joseph Harper ile Kanada Ulusal Müslümanlar Konseyi arasındaki davanın konusu, Harper'ın ocak ayında gerçekleştirdiği İsrail, Filistin ve Ürdün gezisinin resmi delegasyonuna, Yahudi din adamlarını dahil etmesi ile başladı. Gezi öncesi, Kudüs'ün üç dinin ortak merkezi olduğu ve heyete sadece Yahudi din adamlarının alınmasının yanlışlığını eleştiren Konsey Başkanı İhsan Gardee'ye cevap veren Başbakanlık Sözcüsü Jason MacDonald'ın "Hamas gibi terörist bir organizasyonla bağları belgelenmiş bir örgütün eleştirisini ciddiye alacak değiliz" ifadesi kullanması tartışmanın ana konusu olmuştu. Açıklamanın yapıldığı gün Ottawa'daki federal parlamento binası önünde basın açıklaması yapan Gardee, "MacDonald'ın açıklamalarında kullandığı her kelimeden Harper sorumludur" diyerek Başbakan Harper'ı özür dilemeye çağırmıştı.

        Yaptığı açıklamada, başbakanın bir kararını, anayasal hakları olan ifade özgürlüğü kapsamında eleştirdiklerini hatırlatan İhsan Gardee, kendilerine karşı kullanılan ifadelerinse iftira, kasıt, hakaret ve kuruluşlarını toplum içinde küçük düşürme maksatlı olduğunu, 14 yıldır insan hakları ve sivil özgürlükler konusunda Kanada toplumuna ve Müslümanlara hizmet verdiklerini belirtmişti.

        Kanada Ulusal Müslümanlar Konseyinin girişimine, arasında Uluslararası Af Örgütü, Kanada Sivil Haklar ve Özgürlükler Derneği ve Kanada Üniversite Öğretim Üyeleri Derneğinin de bulunduğu 6 kuruluş da destek veriyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ