Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Tarihte yaşanan darbeler, Darbe ile görev başına gelen isimler, Darbe ile işbaşına gelenler.
        1

        Prayut Chan-Ocha

        Tayland'da aylardır süren hükümet karşıtı protestoların ardından 22 Mayıs Perşembe günü Genelkurmay Başkanı Prayut Chan-Ocha, istikrarın sağlanması için darbe yapıldığını duyurdu.

        2

        Prayut Chan-Ocha

        Yaklaşık altı ay içinde 28 kişinin hayatını kaybettiği, 700'e yakın kişinin de yaralandığı gösterilerin ardından gelen darbenin olayların daha da kötüye gitmesinin engellenmesi için gerekli olduğunu belirten Prayut, "Tüm Taylandlılar sakin kalmalı, hükümet yetkilileri de her zamanki gibi çalışmalı" dedi.

        3

        Prayut Chan-Ocha

        Ordunun yönetime el koymasının ardından, General Prayuth Chan-ocha kendisini başbakan ilan etti. Başkent Bangkok'ta düzenlenen törenle kraliyet onayı da alan Genereal Prayut Chan-Ocha, ülkeyi yönetmesi için resmi olarak atanmış oldu.

        4

        Augusto Pinochet

        Dünya tarihindeki darbeci generallerin en ünlüsü kuşkusuz, Şili’deki 1973 darbesini gerçekleştiren General Pinochet’dir. 11 Eylül 1973’te, Amerika’nın onay ve desteğini de alarak, sosyalist başkan Salvador Allende’yi devirip iktidara gelen Pinochet, 17 yıl bu Güney Amerika ülkesini diktatörlükle yönetti.

        5

        Augusto Pinochet

        1973 seçimlerinden yüzde 43 oyla birinci çıkan Allende başkanlığındaki hükûmet, General Pinochet yönetimindeki ordu birlikleri tarafından devrildi. Allende’nin direnmesi üzerine Şili Hava Kuvvetleri başkanlık sarayı La Moneda’yı bombaladı. Bu esnada Başkan Allende öldü.

        6

        Augusto Pinochet

        Darbenin ardından Şili kara kuvvetleri komutanı ve darbecilerin başı Augusto Pinochet devlet başkanı ilan edildi. Böylece Şili'de Pinochet'nin 1990’da iktidardan ayrılmasına kadar sürecek olan diktatörlük dönemi başladı.

        7

        Yorgo Papadopulos

        Yunan subay ve devlet adamı olan Papadopulos, 1967-1974 Yunanistan askerî cuntası döneminde 1967'den 1973'e kadar yine bir cunta üyesi olan Dimitrios Yuannides tarafından devrilene kadar cuntanın liderliğini yaptı.

        8

        Yorgo Papadopulos

        Yarbay ve hava kuvvetleri komutanı olan Papadopulos, 21 Nisan 1967 askeri darbesini hazırlayanlardandı. Aynı yıl aralık ayında karşı-darbe girişimi boşa çıkarılan Kral II. Konstantin'in Roma'ya kaçmak zorunda kalmasından sonra Başbakan ve Savunma bakanı oldu (13 Aralık 1967). Bütün iktidarı elinde toplayan Papadopulos, bir Avrupa ülkesinde hükümetin başına getirilen ilk CIA ajanı oldu.

        9

        Saddam Hüseyin

        Irak'ın beşinci cumhurbaşkanı (1979-2003). Saddam'ın siyasetle tanışıklığı ilk gençlik günlerine kadar uzanıyor. O günlerde kendini, Arap dünyasına egemen ulusçu-özgürlükçü ve anti emperyalist rüzgara kaptıran Saddam, genç yaşlarda Baas Partisi'ne katıldı.

        10

        Saddam Hüseyin

        Baas'ın en önemli yapılarından olan Devrim Konseyi Kurulu'na girdi. Zamanla konumunu iyice pekiştirdi ve Başkan Ahmed Hasan Bekri iktidarının perde arkasındaki asıl güç kaynağı oldu. 1979 yılında ise bir darbeyle iktidara el koyarak 'perdeyi indirdi'. İlk iş olarak da muhaliflerine karşı acımasız bir 'imha' kampanyası başlattı.

        11

        Muammer Kaddafi

        Kraliyeti devirme planları yapmaya askeri lisedeyken başladı. 1956'da Arap milliyetçiliğinden etkilenerek antisiyonist hareketlere katıldı. 1959 yılında okul arkadaşlarıyla birlikte, İleride Özgür Subaylar Hareketi adını alacak gizli bir örgüt kurdu. 1969'da yüzbaşılığa yükselen Kaddafi, bu gizli örgüte dayanarak, o sırada tedavi görmek üzere Türkiye'de bulunan Kral I. İdris'e karşı darbe yaptı.

        12

        Muammer Kaddafi

        1970'den 1972'ye kadar Libya başbakanlığı, 1972'den 1979'a kadar ise Libya devlet başkanlığı görevini yürüttü. Kaddafi, iktidarı ele geçirdikten sonra emperyalizm karşıtı bir politika izledi. Muhaliflerine göz açtırmayan Kaddafi, petrol zengini çöl ülkesinde tam 42 yıl boyunca kontrolü elinde tutmayı başardı.

        13

        Kâbus bin Seyd El Ebu Seyd

        Umman sultanı olan Kabus Bin Said, iktidarda olan babasının kısıtlayıcı kurallarına karşı çıktı. 1970 yılında babasını öldürerek tahttan indirdi ve yönetimi ele geçirdi. Bin Said, tahta oturur otıurmaz Arap Yarımadası'nda bulunan ülkelerle ilişkileri geliştirip aynı dönem ülkesini Arap Birliği üyesi yaptı.

        14

        Kâbus bin Seyd El Ebu Seyd

        İran-Irak Savaşı boyunca tarafsızlığını koruyan Kabus Bin Said, Batı ve Amerika ile ilişkilerinde de sıkı bir bağ kurdu. Bu sayede bir denge poltikası izlemeyi başardı. 1992 yılında Yemen ile sınır problemini çözen Kabus, günümüzde çıkan halk ayaklanmalarında sokaklara dökülenlerin taleplerine yanıt vermeyi başardı.

        15

        Kâbus bin Seyd El Ebu Seyd

        1970'den bu yana ülkenin sultanı olan Seyd, 23 Temmuz 1972'den beri hem sultanlık, hem de başbakanlık görevini yürütüyor.

        16

        Ziya ül Hak

        Pakistanlı asker ve devlet adamı olan Hak, Genelkurmay başkanlığı ve sıkıyönetim komutanlığı görevlerinin ardından 1978'de cumhurbaşkanı olarak 1988'e kadar ülkeyi dikta rejimiyle yönetti. Kenan Evren'in 12 Eylül Darbe yönetimini tanıyan ilk devlet başkanıdır.

        17

        Teodoro Obiang Nguema Mbasogo

        3 Ağustos 1979 tarihinde kanlı bir askeri darbe ile Ekvator Ginesi Francisco Macias Nguema devrildi. Macias'ın önceki on yıl içinde yaptığı faaliyetler için yargılandı, ölüm cezasına çarptırıldı. Bubi soykırımı bunda etkili oldu ve idam mangası tarafından 29 Eylül 1979 tarihinde idam edildi.

        18

        Teodoro Obiang Nguema Mbasogo

        Obiang, Macias'ın acımasız ve baskıcı rejimden sonra yeni bir hükümet için başlangıç yapacağını ilan etti. Ekim 1979 yılında resmen devlet başkanlığı görevini üstlendi. Mbasogo, 1979 yılından bu yana Ekvator Ginesi Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Başkanı olarak görev yapıyor.

        19

        Blaise Compaore

        1987 yılında yönettiği bir darbe ile Afrika'nın Che Guevara'sı olarak bilinen Cumhurbaşkanı Thomas Sankara'nın yerine geçti. İktidardaki siyasi parti olan Demokrasi ve İlerleme Kongresi'nin kurucusu olan Compaore, selefi Thomas Sankara'nın öldürüldüğü 1987'deki darbeden bu yana Burkina Faso Cumhurbaşkanı'dır.

        20

        Zeynel Abidin Bin Ali

        1 Ekim 1987'de Cumhurbaşkanı Habib Burgiba tarafından başbakanlığa atandı. Habib Burgiba, Kasım 1987'de sağlık durumu gerekçe gösterilererek cumhurbaşkanlığından uzaklaştırıldı ve Zeynel Abidin Bin Ali kendisini 5 hafta önce başbakanlığa getiren Burgiba'nın yerine geçti.

        21

        Than Shwe

        Myanmar eski Devlet Başkanı olan Than Shwe 1962 yılında gerçekleştirilen askeri darbe sonrasında ülke yönetimine el koyan General Ne Win tarafından albay rütbesine yükseltildi. 1983 yılında Tuğgeneral olarak Batı Bölge Komutanlığı ve Savunma Bakan Yardımcısı görevini yürüttü. 1986 yılında tümgeneral oldu.

        22

        Than Shwe

        23 Nisan 1992 tarihinde, dönemin devlet başkanı Saw Maung beklenmedik bir şekilde sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa etti. Than Shwe devlet başkanı, Savunma Bakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı olarak onun yerini aldı. Burma olan ülkenin ismini Myanmar olarak değiştirdi.

        23

        Than Shwe

        Shwe, Parade dergisinin 2009 yılında yayımladığı "Dünyanın en kötü diktatörleri" listesinde 4. sırada yer aldı.

        24

        Yahya Jammeh

        Gambiya Devlet Başkanı olan Yahya Jammeh, Gambiya Ulusal Ordusu'na 1986 yılında katıldı. 1989 yılında teğmenliğe terfi etti. 1992 yılında Gambia Askeri Polis komutanı oldu. 1994 yılında yönettiği askeri darbe ile ülkenin kontrolünü ele geçirdi. Jammeh, o tarihten bu yana görevini sürdürüyor.

        25

        Pervez Müşerref

        Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin 2001-2008 yılları arasındaki cumhurbaşkanı olan general Müşerref, 1999 yılında gerçekleştirdiği bir askeri darbe sonucunda yönetimi ele geçirdi ve kendisini cumhurbaşkanı ilan etti. 18 Ağustos 2008'de bir devlet başkanının azledilmesinin ülke için iyi olmayacağını belirterek gelen baskılar üzerine görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

        26

        Muhammed Veled Abdül Aziz

        Moritanya devlet başkanı olan Muhammed Veled Abdül Aziz, Muaviye Veled Seyyid Ahmed et-Tayi ve Seydi Muhammed Veled Şeyh Abdullah'ı darbe ile devirdi. İkinci darbesinde Yüksek Devlet Konseyi Başkanı oldu. 5 Ağustos 2009 tarihinde devlet başkanlığı görevi için yemin etti.

        27

        Andry Rajoelina

        Andry Rajoelina, Madagaskar Yüksek Geçici İdaresi Başkanı iken bir siyasi kriz sırasında 21 Mart 2009 tarihinde darbe ile cumhurbaşkanı oldu. Göreve geldiğinde, Afrika hükümetlerinin en genç ve dünyanın en genç ikinci devlet başkanıydı.