Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Yüksek katılımın nedeni belli oldu, Afganistan, Taliban, Taliban militanlarının günlük maaşı.

        Afganistan'ın Helmand vilayeti Emniyet Müdürü Cuma Gül Himmet, Taliban terör örgütünün güvenlik güçlerine karşı savaşmak için her bir üyesine günde 70 dolar ödediğini bildirdi. Bu hesapla bir Taliban militanının aylık maaşı Türk Lirası'na vurulduğunda 4 bin 500 liraya denk geliyor. Bu da 2014 yılında aylık maaşı 2 bin 216 lira olan ortalama bir memur maaşının iki katı. Hatta aylık maaşı 3 bin 790 lira olan kaymakam maaşından veya 4 bin 200 lira olan uzman doktorun maaşından bile fazla!

        Tolo News TV'nin internet sitesine yer alan haberine göre, Afganistan'ın Helmand vilayeti Emniyet Müdürü Cuma Gül Himmet, "Bölgedeki ülkeler ile Arap ülkelerin açık bir şekilde Taliban başta olmak üzere değişik terör örgütlerine mali ve askeri destek verdiğini" iddia etti.

        Afgan güçlerine karşı çatışan militanların yabancı kaynaktan maaş aldıklarını vurgulayan Gül Himmet, "Taliban'ın uzun süredir Helmand vileyetine bağlı Sangin ilçesinde Afgan güçleriyle çatışmalar devam ediyor. Üye kazanmasında en etkili faktörlerden birinin de militanlarına sağladığı yüksek maaşlardır. Afganistan Güvenlik Güçleri'ne verilen maaşın kaç kat daha üzerindedir" ifadesini kullandı. Gül Himmet ayrıca, üç aydan beri Afgan güvenlik güçlerinin Helmand'daki Sangin, Musa Kala, Nave, Nad Ali ve Marja ilçelerinde çatıştığını ve bazı ilçelerde ise yeni asker gönderdiklerini bildirdi.

        Afgan yetkilileri, Pakistan'ın açık bir şekilde Taliban başta olmak üzere değişik terör örgütlerine destek verdiğini, şun an Pakistan'ın Veziristan bölgesinde 168 terör örgütü bulunulduğunu, Pakistan istihbaratı tarafından bu örgütlere hem eğitim hem de mali destek verildiğini, sonra onları Afganistan ve diğer ülkelerde kullandığını iddia ediyor.

        Öte yandan, Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Sedik Sediki, "Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm dünyanın Pakistan'ın teröre destek verdiğini bildiğini" savunmuş "Biz Pakistan'dan Birleşmiş Milletler'de şikayetçi olduk. BM, bu konuyu dikkate almalı, yoksa Pakistan'da eğitim gören teröristler tüm dünya için bir tehlike olabilir" ifadesini kullanmıştı.

        İddialar doğruysa, Taliban militanları Türkiye'deki doktor, öğretmen, polis, hemşire, kaymakam ve daha birçok kademedeki memurdan daha fazla maaş alıyor demektir.

        Öte yandan geçtiğimiz günlerde İsrail basınında çıkan bir haberde IŞİD militanlarının ayda 400 dolar kazandığı iddia edilmişti. Taliban militanları bu kıyaslamayla da IŞİD militanlarının yaklaşık 5 katı daha fazla para kazanıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ