Pandeminin etkisiyle, ABD’den Afrika’ya kadar, tüm okullarda sınıflarda maske takılıyor, bazı ülkelerde okullar kapatıldı, bazılarında ise sıraların arasına yerleştirilen plastik camların ardından ders yapılıyor. Kimileri sınıfları açık havaya taşıdı, içeride ders yapmak zorunda olanlar ise sosyal mesafeye uymaya çalışıyorlar.
Bazı ülkelerde çocuklar haftada birkaç saat veya birkaç gün okula giderken, bazıları tamamen online eğitime geçti. Bazıları hiç okula gitmezken bazıları haftada beş gün gidiyor. Artan koronavirüs vakalarına rağmen bazı ülkelerde hala okullarda eğitim yapılmaya çalışılıyor.
Son verilere göre dünya çapında 59 milyon 846 bin vaka var, 1,5 milyona yakın kişi salgında hayatını kaybetti. Tüm ülkeler önlemleri artırırken bir yandan okullarda eğitime devam edebilmenin yollarını arıyor.
Öğretim açısından dünya çapında büyük bir boşluk oluşmasından endişe ediliyor. Dünyanın en fakir ülkelerinde durum daha da sıkıntılı, eğitime yeniden ne zaman başlanacağı henüz bilinmiyor. Her geçen gün daha çok çocuğun öğrenim hayatı etkileniyor.
Dünyanın dört bir yanında okullardan ve sınıflardan çekilen fotoğraflar, durumun ne kadar zorlaştığının kanıtı.
FİLİPİNLER
Koronavirüs salgını nedeniyle sayıların sürekli artış gösterdiği Filipinler’de okullar kapalı. Aşı bulunana kadar da açılmayacağı duyuruldu. Güney Manila’daki Taguig şehrinde öğretmenler, online ders vermeleri için hazırlanan özel bölmelerden ihtiyacı olan öğrencilere uzaktan ders anlatıyorlar. Her masanın çevresinde pleksiden koruma separatörleri mevcut.
HİNDİSTAN
Gurugram Hindistan’da devlet okullarında 9. sınıftan 12. sınıfa kadar öğrencilerin okuldaki derslere gelmesi gönüllülük esasına bağlandı. Öğrenciler sıralarda tek oturuyor ve maske takıyorlar.
ALMANYA
Okullar ve kreşler Almanya'da açık. Virüs salgınından korunmak için sınıflarda maske takmak zorunlu ve pencereler sürekli açık. Okulların açık olmasına karşın Kasım sonuna kadar tiyatro, sinema, opera ve konser salonları kapalı olacak, spor salonları, yüzme havuzları, eğlence alanları, masaj ve kozmetik salonları hizmet vermeyecek. Mağazalar, 10 metrekareye kadar 1 kişi bulunacak şekilde müşteri kabul edebilecek.
ABD
New York’taki bazı devlet okulları, en son sanat ve bilim derslerini High Line Park’ta yapıyorlardı. Park, bölgedeki 4 farklı okulun sınıfı haline getirilmişti ve anaokulundan liseye yaklaşık 400 öğrenci sınıf yerine parka giderek ders dinliyorlardı. Ancak hızla artan vakalar nedeniyle New York'ta okulların yeniden kapatılması ve ABD'nin en kalabalık eyaleti Kaliforniya'da salgını yavaşlatabilmek için yaklaşık bir ay boyunca gece sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlandı.
RUSYA
Moskova’da 10. sınıf öğretmenleri boş sınıflarda, online olarak internetten bağlanan öğrencilerine ders anlatıyorlar. COVID-19 vakalarının artmasının ardından Rusya, yaşlıların evde karantinada tutulmasına karar verdi. Ayrıca işverenlere personelin yüzde 30'unu uzaktan çalıştırma zorunluluğu getirdi. Rusya’da 4. sınıf öğrencilerine ders anlatırken maske takan öğretmen…
ETİYOPYA
Etiyopya, Addis Ababa’daki Ethio Parents Okulu’nda lise ve ilkokul öğrencileri derslerde sosyal mesafe kuralına uygun olarak sınıflarda ders dinliyorlar. Etiyopya’da 7 ay sonra okullar tekrar açıldı. Görüntü pandemisiz günlerden...
ARJANTİN
Arjantin’de lise öğrencileri için okul bahçeleri sınıf haline getirildi ve dersler COVID-19 kısıtlamaları çerçevesinde dışarıda yapılıyor. Arjantin hükümeti, sadece lise son sınıf öğrencilerinin dersleri yüz yüze yapabilmeleri için katı kurallar dahilinde açık havada ders yapılmasına karar verdi.
BREZİLYA
Brezilya’da Sao Paulo’daki Santa Maria Okulu’nda sıraların etrafına pleksiglastan üretilmiş virüsten koruma panelleri eklendi.
BOSNA HERSEK
Bosna Hersek'in orta kesimindeki Kacuni Belediyesinde bulunan bir okul, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının yayılmasını önlemek amacıyla sınıflarını bahçeye taşımıştı. Ancak hızla artan vakalar nedeniyle okullarda eğitime 1 hafta ara verildi, uzaktan eğitime geçildi.
TÜRKİYE
En son alınan kararla kreşler hariç tüm eğitim kurumları yıl sonuna kadar eğitime EBA sistemi üzerinden online olarak devam edecek.
İSPANYA
Madrid’deki anaokulunda öğretmen, öğrencilerinin ateşlerini robot ateş ölçerle kontrol ediyor. İspanya, Batı Avrupa’da 1 milyondan fazla vaka açıklayan ilk ülke oldu ve 47 milyon nüfuslu ülke salgınla başa çıkmaya çalışıyor.
BELÇİKA
Belçika’nın Lüksemburg bölgesindeki Izel’de öğretmen, boş sınıftan online bağlanan öğrencilerine ders anlatıyor. Belçika’da ortaokullar, pandemi nedeniyle 15 günlüğüne kapatıldı.
İTALYA
Bir öğretmen Roma'nın eteklerindeki bir okulda COVID-19'un yayılmasını engellemek için öğrencilere el dezenfektanı dağıtıyor. Roma’daki okullarda öğretmenler öğrencilerine sosyal mesafe kuralları altında ve maske ile ders anlatıyorlar. Brescia’daki Abba-Ballini Lisesi’nde öğretmen, boş sınıftan online bağlanan öğrencilerine ders anlatıyor. Okul, pandemi nedeniyle yeniden yürürlüğe giren katı kurallar nedeniyle boş.
MACARİSTAN
Szolnok’taki bir ilkokulu, Macar askerleri, koruyucu kıyafetlerle dezenfekte ediyor.
KUZEY MAKEDONYA
Kuzey Makedonya’daki Skopje’de birinci sınıf öğrencileri derslerini bahçede yapıyorlar. Kuzey Makedonya hükümeti, koronavirüs pandemisi nedeniyle kapatılan okulların yeniden açılmasına karar verdi ve ilkokullarda dersler yeniden başladı. Okula sadece 1, 2 ve 3. sınıflar gidebiliyor ve bir sınıfta 20’den fazla öğrenci aynı anda bulunamıyor.
washingtonpost.com adresinden derlenmiştir.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.