Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Eğer Dünya sadece birkaç saniye oksijensiz kalsaydı ne olurdu? Cevaplar hoşunuza gitmeyebilir
        1

        Herkesin iç kulağı patlardı. Oksijen, yeryüzünün yüzde 21'ni oluşturur. Bu oranın bir anda kaybedilmesi And Dağları'nın tepesine (yükseklik, yaklaşık 2.000 metre) ışınlanmayla eşdeğerdir.

        2

        Oksijen, Dünya'nın kabuğunun ve mantosunun yaklaşık yüzde 45'ini oluşturduğundan, ayaklarınızın altında her şeyi ayakta tutacak çok daha az "madde" kalır. Yani bastığımız toprak ufalanmaya başlardı.

        3

        Okyanuslar buharlaşır ve uzaya karışırdı. Okyanusların suyundan oksijen kaybolduğunda, hidrojen bileşeni bağlanmamış bir serbest gaz haline gelirdi. En hafif olan hidrojen gazı, üst troposfere yükselir ve atmosferik kaçış yoluyla yavaşça uzaya sızardı.

        4

        Oksijen olmadan yangın olmaz ve araçlarımızdaki içten yanmalı motorlar çalışamazdı. Elektrik hariç her ulaşım anında bozulurdu. Gökyüzünde yüksekten uçan uçaklar yeryüzüne düşer, benzin ve dizelle çalışan milyonlarca araba yollarda dururdu.

        5

        Oksijen beton için önemlidir. Betonda özel bir bağlayıcı madde görevi görür. Oksijen olmadan beton tozdan başka bir şey değildir. Yani etranızda gördüğünüz tüm binalar, köprüler oksijen olmadan yıkılırdı.

        6

        Güneşin altındaysanız, bizi güneşin ultraviyole ışınlarından koruyan ozon tabakası da yok olacağından -çünkü ozon tabakası oksijenden yapılmıştır- şiddetli güneş yanığı kaçınılmaz olurdu.

        Kaynak: News Nation, Slate

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ