Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bir yılda 111 milyon yolcu taşıdı - AIRPORT Haberleri

        Son 3 yılda dünya çapında uçan yolcu sayısı önemli bir seviyeye ulaştı. Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (ACI) verilerine göre, 2010’da yaklaşık 5 milyar kişi seyahat etti.

        Uluslararası Havayolu Taşımacıları Birliği (IATA) ise bu kadar yolcunun havayolları arasında nasıl dağıldığını ve en büyüklerin kimler olduğunu açıkladı. Birçok ülkenin nüfusundan kat kat fazla yolcu taşıyan havayolları var. Ve her senede bilet fiyatları aşağı iniyor, yolcu rakamları yukarı çıkıyor. Adına hız, konfor, uygun fiyat, teknolojinin nimetleri ne derseniz deyin yükselme trendinde sonuç değişmiyor. Dünyanın bir ucundan diğerine (NewarkSingapore-15.345 km) direkt uçuşla 19 saatte varılabiliyor. Halbuki uçak yolculuğundan önce bu güzergâhta seyahat aylar sürüyordu. Dünyanın giderek daha küresel hale gelmesi ve ekonomik gelişmeler uçakla yolculuğu günümüzde vazgeçilmez hale getirdi. Bunun neticesi olarak hem havayolu sayısı hem de kullanılan uçak adedi artıyor. Şu anda dünya çapında 1.537 havayolu, 19 bin 500 yolcu uçağıyla hizmet veriyor. Havayollarının hepsi de daha fazla yolcu ya da kargo taşıyabilmek için birbiriyle yarışıyor. Ancak ekonomisi büyük ülkeler bu alanda öncülüğü kimseye bırakmıyor.

        EN BÜYÜK HAVAYOLLARI AMERİKA’DA

        Geçtiğimiz hafta IATA, Dünya Hava Taşıma İstatistikleri’nin 55’incisi yayınlandı. IATA’nın yaptığı araştırmaya göre, ABD’li Delta Havayolları, taşıdığı 111 milyon yolcu sayısıyla 2010 yılında dünyanın en büyüğü koltuğuna oturdu. Yine ABD’li Southwest iç hatlarda, Rynair ise dış hatlarda en çok yolcu taşıyan havayolu olarak belirlendi. Delta’nın iç ve dış hatlarda taşıdığı yolcu sayısının artışına Northwest’le birleşmesi etkili oldu. Delta’nın hemen arkasında 106.2 milyon yolcuyla Southwest ikinci, Amerikan Havayolları da 86.1 milyon yolcuyla üçüncü oldu. 76.1 milyon yolcu taşıyan China Southern, Ryanair’in bir sıra üstünde yer alarak dördüncü oldu. Bu arada ABD’li United, Alman Lufthansa’ya yerini kaptırıp 7’nci sırada yer aldı.

        Asya’dan China Eastern listede kendine ilk kez yer bulurken 10’uncu sıra Air France’ın oldu. Düşük Maliyetli Havayolu (DMH) kategorisinde adeta devrim gibi gelişmelere imza atan Ryanair, 71.2 milyon yolcu taşıyarak 2010’da da bir önceki yıl olduğu gibi dış hatlarda dünyanın en büyüğü oldu. Lufthansa, 44.5 milyon yolcuyla ikinci olurken, easyJet 37.7 milyonla Rynair’in yolcu sayısının neredeyse yarısını taşıyarak üçüncü sırada yer aldı. Air France, 30.9 milyon yolcuyla ilk dörde girerken, Emirates 5’inci sırada yer aldı. ABD’li Southwest Airlines, geçtiğimiz yıl taşıdığı 106.2 milyon yolcuyla iç hatlarda lider olurken, ikinci 90.1 milyonla Delta, üçüncü sırada 71.1 milyon yolcuyla China Southern yer aldı. İç hatlarda ilk 10 içerisinde 5 ABD’li ve 4 Asyalı havayolunun yanı sıra Avustralyalı Qantas da kendine yer buldu.

        KM BAŞINA YOLCUDA EMİRATES

        Dış hatlarda en çok yolcu trafiği dışında kilometre başına düşen yolcu sayısı da havayollarının büyüklüğünü gösteren sıralamalardan biri. Dubai merkezli havayolu Emirates, Lufthansa ve Delta’yı geçerek dış hatlarda kilometre başına düşen yolcu sayısında yani bir yolcuya en uzun mesafe uçuran kategoride lider oldu. Ancak, Air France ve KLM listede ayrı ayrı yer almasaydı Emirates’i geçmiş olacaktı.

        KARGODA FedEx ÖNDE

        Hava kargoda iç ve dış hatlarda taşınan yük miktarında 15.7 milyon ton ile FedEx ilk sırada yer alırken onu 10.9 milyon ton ile UPS Airlines ve 9.5 milyon ton ile Cathay Pasific izledi. Sadece dış hatlara baktığımzıda Cathay Pacific, 2010’da dünyanın en büyüğü oldu. THY henüz kargoda istatistik verileriyle adından söz ettirmiyor. Havayolunun bu alanda yatırımları var, ancak henüz büyüklerle boy ölçüşecek seviyede değil.

        EN HIZLI GELİŞEN THY

        Türk Hava Yolları, 2010’da 29.1 milyon yolcu taşımasına rağmen ilk 10’a girmeyi başaramadı. Bunun en büyük sebeplerinden biri son yıllarda yapılan yatırımların ve açılan hatların hasat zamanının henüz gelmemiş olması. Milli havayolumuz çok değil bir iki yıl içinde ilk 10’da görmemiz şaşırtıcı olmaz. Çünkü IATA’nın yan kuruluşu Innovata’nın araştırmasına göre THY bu sene en hızlı gelişen havayolu oldu.

        Dünyanın en büyük havayolları

        Havayolu Filo Adedi Yolcu Sayısı (milyon)

        Toplam yolcu

        1 Delta 803 111,16

        2 Southwest 550 106,22

        3 American 619 86,12

        4 China Southern 422 76,07

        5 Rynair 272 71,23

        Dış Hat

        1 Ryanair 272 71,23

        2 Lufthansa 342 44,46

        3 easyJet 200 37,66

        4 Air France 380 30,88

        5 Emirates 153 30,85

        Kaynak: IATA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ