Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Çanta ithalatına yüzde 30 ek vergi - Alışveriş Haberleri

        MENEKŞE ATASELİM / GAZETE HABERTÜRK

        İthalatı azaltmaya yönelik önlemler kapsamında tekstil, ayakkabı, mobilyadan sonra çanta ve valiz cinsi ürünlere de ek gümrük vergisi getirildi. Dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla, sandıktan bavula, okul çantasından sigara ve mücevher kutusuna, bıçak ve gözlük kılıfından cüzdan ve el çantasına kadar toplamda 52 kalem ürünün belirlenen ülkelerden ithalatında yüzde 30 vergi uygulanacağı belirtildi. Uzakdoğu’dan yapılan ithalatta etkili olacakvergiden Avrupa Birliği(AB) ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkeleri muaf tutuldu.

        EN YÜKSEK İTHALAT SUNİ EL ÇANTASINDA

        Ek vergi getirilen ürünlerin 2014’teki toplam ithalat miktarı 475 milyon dolar düzeyinde. Bu rakamın 170 milyon dolar civarındaki kısmının İtalya ve Fransa’nın başı çektiği AB ülkelerinden yapıldığı belirtiliyor. Ancak son 5 yıllık tabloya bakıldığında toplam ithalatın 1.7 milyar doları aştığı ortaya çıkıyor. Vergi getirilen tüm ürünler arasında, değer bazında en yüksek ithalat yapılan ürün ise plastik ve suni malzemeden üretilmiş el çantaları. Son 5 yılda 409 milyon dolarlık ithalat yapılan bu kategoriyi, 234 milyon dolarla deri el çantaları izliyor. Son 5 yılda ithalatı ençok yükselen ürün yüzde 635’lik artışla deri veya rugan muhafazalar.

        OKUL ÇANTASINDA % 598 ARTIŞ OLDU

        Aynı sürede rugan okulve evrak çantalarının ithalatı yüzde 598, deri okul ve evrak çantalarının ithalatı ise yüzde 367 arttı. Elastiki, örme eşyadan üretilen sandık, bavul ve valizlerin ithalatı da yüzde 390 yükseldi.

        ‘STOKLA BEKLİYORUZ, EN AZ 6 AY ZAM OLMAZ'

        Türkiye’de bavul pazarının yüzde 95’inin ithal ürünlerden oluştuğu, bunun yüzde 90’ının da Uzakdoğu’dan geldiği belirtiliyor. Piyasadaki el çantalarının da yarısından fazlası ithal. Samsonite’ın Türkiye’deki ortağı Desa’nın CEO’su Burak Çelet, ithalat politikası kapsamında bu vergiyi beklediklerini söyledi. Yılsonuna kadar satacakları ürünleri stokladıklarını belirten Çelet, en az 6 ay fiyatlara ciddi bir yansıma olmayacağını öne sürdü. Hem üretici hem de ithalatçı olduklarını hatırlatan Çelet, “Üreticiolarak ayakkabıda olumlu yansımaları gördük. Çantada da bekliyoruz. Valizde ise ithalatçıyız ve kurun düzeyini de önemsiyoruz. Vergi fiyatlara olduğu gibi yansımaz. Alım gücü belli” dedi.

        Hakan Çanta Genel Müdürü Bülent Mızrak da Türkiye’de okul çantası pazarının yüzde 35’inin ithal ürün olduğunu kaydetti. Mızrak, “Firma olarak ithalat oranımız yüzde 70’ti, 2016’da yüzde 10’a inecek. Çorlu ve İstanbul dışında 2 üretim bandı daha kuruyoruz. Perakende fiyatlarda ise agresif artışla rolmaz; alım gücü belli” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ