Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Öğrencilerin kırtasiye masrafı en az 200 lira olacak - Alışveriş Haberleri

        Bayram tatili nedeniyle açılışı 28 Eylül'e ertelenen yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde veliler, tatil sonrası çocuklarının kırtasiye masraflarını karşılama telaşına düşecek.

        Her eğitim-öğretim yılı başlangıcında olduğu gibi bu yıl da veliler, ellerindeki uzun ihtiyaç listesiyle kırtasiye dükkanlarını doldurup çocuklarının ihtiyaçlarını, bütçelerine en uygun şekilde yerine getirmeye çalışacak.

        Tek tek düşünüldüğünde birçok kırtasiye ürününün fiyatı makul gibi görünse de vatandaşlar, en az 200 liralık masrafı üstlenmek zorunda kalacak.

        Piyasanın durumunu AA muhabirine değerlendiren Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Ünal Şimşek, okulların açılış tarihinin ertelenmesinin, kendilerini mutlu etmediğini söyledi.

        Bu ay cirolarda artış beklenmesi nedeniyle esnafın ödemelerin genelde 30 Eylül'e göre ayarladığını dile getiren Şimşek, "Okulların açılışının 28 Eylül'e ertelenmesi, borcu olan esnafı olumsuz etkiledi. Okullar 28 Eylül'de açıldığı zaman esnaf iki günde borcunu nasıl ödeyecek?" dedi.

        Kırtasiye ürünlerinin fiyatlarına değinen Şimşek, büyük marketler ve alışveriş merkezlerindeki kırtasiye malzemelerinin, diğer yerlere göre daha pahalıya satıldığına dikkati çekti.

        "BU YIL KIRTASİYECİNİN EN KÖTÜ YILI OLACAK"

        Kırtasiye esnafı Mustafa Bilgin de fiyatların son yıllarda önemli artışlar göstermediğini söyledi.

        Tanınmış markalardaki fiyatlarda ise yarı yarıya artışlar yaşandığına dikkati çeken Bilgin, "Bu yıl kırtasiyeciler ödemelerinde sıkıntı yaşayacak. En kötü yılımız olacak diye düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

        ÜRÜN GÜVENLİĞİNE DİKKAT

        Öte yandan kırtasiye ürünlerinin fiyatları kadar bu ürünlerin malzemelerinin, sağlık açısından risk taşıyıp taşımaması da önem arz ediyor.

        Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yetkilileri, bu konuda velileri uyarırken, güvenlik standartlarına uygun üretilmeyen ürünlerin, sağlığı bozabileceğine işaret etti.

        Yetkililer, kırtasiye araç gereçlerindeki boyalar, silgi ve kalemlerdeki kimyasallar, koku veren kimyasal maddelerin çeşitli rahatsızlıklara yol açtığını hatırlatarak, satın alınacak ürünlerde TSE markasının aranması gerektiğine işaret ettiler.

        ÖĞRENCİNİN AYLIK MALİYETİ 159 LİRA

        Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, bir öğrencinin velisine maliyetinin aylık ortalama 159 lira olduğunu, bu doğrultuda geliri düşük ailelere destek sağlanması gerektiğini belirtti.

        Selvi, yazılı açıklamasında, Eğitim Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezinin (EBSAM), bir öğrencinin eğitim öğretim dönemindeki maliyetini araştırdığını belirtti.

        İLKÖĞRETİMDE SADECE OKUL İHTİYAÇLARI İÇİN ORTALAMA 16 BİN LİRA HARCANIYOR

        Araştırmaya göre, bir öğrenci için okul öncesi eğitimden ilköğretim sonuna kadarki süreç boyunca sadece okul ihtiyaçları için 16 bin 700 lira, ortaöğretimdeki eğitimi boyunca da 8 bin 80 lira harcama yapıldığını ifade eden Selvi, "Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan eğitim süreci dikkate alındığında bir öğrencinin velisine maliyeti aylık ortalama 159 lira. Geçen yıl 141 lira olan miktarın bu yıl yüzde 12,7 oranında arttığı görülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

        EBSAM tarafından yapılan araştırmada, dershanelerin kaldırılmasının velileri ekonomik açıdan rahatlattığının ön plana çıktığına işaret eden Selvi, ortaokul 4. sınıfta TEOG'da ortak sınavlar, lise 3 ve 4. sınıflarda YGS-LYS için çocuğunu dershaneye göndermek zorunda kalan velilerin, dershane maliyetinden de kurtulduğunu kaydetti.

        Selvi, eğitimin bir devlet hizmeti olduğunu, bu açıdan ücretsiz yapılması gerektiğini vurguladı. Devletin ailelere destek olması gerektiğini savunan Selvi, "Çocuğu ilköğretime giden memurlar için maaşlarında yer alan 6 yaş üstü çocuk yardımının en az 159 liraya çıkarılması, gelir düzeyi düşük ailelere ise ilköğretime giden her çocuk için en az 159 lira yardım yapılması gerekir" ifadelerini kullandı.

        Milli Eğitim Bakanlığının okullara belli bir bütçe ayırarak, sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçlar için öğrencilerden para alınmasının önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Selvi, öğrencinin eğitim giderlerinin veliyi külfete soktuğunu, okul ihtiyaçları için alınacak desteklerin ise velilerin daha fazla sıkıntı yaşamasına neden olacağını kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ