Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Perakende sektörü için uyarı - Alışveriş Haberleri

        Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, yaptığı yazılı açıklamada, 2016’da asgari ücrette gerçekleşmesi planlanan artış, yeni yılla birlikte değişmesi gereken minimum 10 bin yazar kasa ve gıdada KDV oranları nedeniyle artan yükü, sektörün tek başına taşıyamayacağını ifade etti.

        “Önlem alınmazsa sektörde yaprak dökümü yaşanır” diyen Altunbilek, “Hiç istenmese de perakendede cirosu düşük marketler kapanabilir ve istihdam azaltma yoluna gidilebilir” uyarısında bulundu.

        Beklenti ve çözüm önerilerini de sıralayan Altunbilek, “Beklentimiz; asgari ücrette kişi başı 456 TL’lik ek maliyetin bir kısmını devletin üstlenmesi, KDV oranlarında indirim ve yeni nesil yazar kasalarda ek süre” dedi.

        Altunbilek, 200 milyar doları aşkın cirosuyla Türkiye'de toplam ticaretten yüzde 13, toplam istihdamdan ise yüzde 17 pay alan perakende sektörünün sürdürülebilir büyümesi için yeni hükümetten beklentileri olduğunu açıkladı. “Başta Perakende Yasası'nda var olan eksik ayaklar olmak üzere, 2016 yılının başından itibaren sektörün gelişimi ve büyümesinin önünde duvar oluşturan gündemlerin acilen ele alınması gerekiyor” diyen Altunbilek, aksi takdirde, her yıl çift haneli büyüyen yerel perakendeyi, zor günler beklediğini söyledi.

        TPF bünyesinde faaliyet gösteren 374 üye ve 4 bine yakın şubede, toplamda 72 bine yakın çalışan olduğunu ve çalışanların yüzde 80’inin asgari ücrete tabi çalıştığını belirten Altunbilek, şu uyarıları yaptı:“Asgari ücrette gerçekleşmesi beklenen artışın kişi başı maliyetinin 456 TL. Kârlılığın minimum seviyelere indiği sektörümüzün, bu artıştan olumsuz etkileneceği ise ortada. Elbette çalışanların daha insani ücretler kazanması bizler için de oldukça kıymetli ancak bu yükü, sabit maliyetlerimiz her geçen gün artarken tek başına kaldırabilmemiz, diğer etkenlerle birlikte düşündüğümüzde mümkün değil.”

        Asgari ücrete ek olarak 2016’da her bir kasa başına maliyeti binlerce TL’ye ulaşan ve eski yazar kasaların yeni nesil kasalarla değiştirilmesi öngören uygulamanın da sektöre ek yük getireceğini kaydeden Altunbilek, şöyle devam etti: “Sadece yerel marketlerde değiştirilmesi gereken 10 bini aşkın yazar kasa var. Maliyeti, her bir kasa için binlerce TL. Rekabeti olumsuz etkileyen KDV konusu ise ayrı bir problem. Gıdada KDV oranlarının yüzde 1’e çekilmesi gerekir. Perakendecinin sırtındaki yükü azaltmaya yönelik hükümetimizce bir adım atılmaz ise, önümüzdeki süreçte, korkarım ki maliyetleri dengelemek ve ayakta kalabilmek çok daha zor olacak ve sektörümüzde yaprak dökümü yaşanacak.”

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ