Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Altın Balıkesir'de ilk külçe altın sonbaharda üretilecek - Altın Haberleri

        Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 15 yıldır devam eden çalışmaların projelendirme ve resmi izinlerin alınması aşamalarının tamamlandığı, altın cevher çıkarma işlemine yaz ayları sonunda başlanacağı ve ilk külçenin sonbaharda dökülmesinin hedeflendiği bildirildi.

        Maden Firmasının Halkla İlişkiler Müdürü Coşkun Kuzum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013'te Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun alınmasını takiben, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gibi önemli kamu kuruluşlarını kapsayan ve projeyi denetleme durumunda olan yaklaşık 15 kurumdan gereken izinlerin alındığını söyledi.

        Yaklaşık olarak 15 yıl önce başlayan sondajlı arama çalışmalarında maden sahasına bugüne kadar 25 bin metre sondaj yapıldığını, yaklaşık 6,5 ton net altın eşdeğeri metal rezervi tespit edildiğini aktaran Kuzum, şunları kaydetti:"İlk safhada ana damarda açık ocak yöntemiyle yapılacak işletme sırasında, yaklaşık 13 milyon 850 bin ton kazıdan, 850 bin ton cevher elde etmeyi planlıyoruz. Bu miktarın 13 milyon tonu, pasa tabir edilen, altın ve gümüş içermeyen, ancak ocağın güvenli bir şekilde işletilebilmesi amacıyla basamak oluşturma amaçlı kazılması zorunlu bir kısım. Proje dahilinde bölge uygun yere stoklanarak iş bitiminde üzeri toprak örtüyle kaplanıp ağaçlandırılarak doğaya kazandırılacak."

        Yaklaşık 500 kişiye istihdam sağlayacak projenin ekonomik kazanım aşamasını anlatan Kuzum, bölgeye katma değer vergisi sağlayacaklarını ifade etti. İlk etapta 500 kişinin 180'ini doğrudan işe alacaklarını vurgulayan Kuzum, "Proje toplam yatırım tutarı 33 milyon dolar. Biz 5 yıl içinde buradan 300 milyon lira gelir elde etmeyi tahmin ediyoruz. Madenin ömrü 10 yıl. Bir ton kayada ortalama 3 gram altın, 43 gram gümüş cevheri bulunuyor. 4 damarın yaklaşık ömrü 10 yıl. Bu süre boyunca civardaki diğer sahalarımızda arama çalışmalarımızı sürdürerek yeni cevherler keşfederek mümkün mertebe işletmenin ömrünü uzatmak ve bölgesel ve milli ekonomiye maksimum katkıyı yapmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ