Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı - Borsa Haberleri

        Merkez Bankası politika faizini ve faiz koridorunun alt bandını sabit bıraktı. TCMB koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75 seviyesinden yüzde 10.50'ye indirdi.

        Böylece, piyasa uzmanlarının çok büyük bölümünün değişiklik beklemediği toplantıda, politika faizi değişmese de faiz koridorunun üst bandında bir indirimgelmiş oldu.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU?

        BAŞÇI'NIN SON FAİZ KARARI OLABİLİR

        Piyasalar bugün açıklanan faiz kararının piyasalara olan TCMB Başkanı'nın görev süresinin dolması ardından yeniden göreve atanıp atanmayacağını ya da yerine kimin geleceğini de yakından takip ediyor.TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi 19 Nisan'da dolacak ve yeniden atanmaması halinde Mart ayı toplantısı Başçı başkanlığındaki son PPK toplantısı olacak. TCMB'nin bir sonraki toplantısı 20 Nisan günü gerçekleşecek.

        PİYASALARIN İLK TEPKİSİ: DOLAR 2,89'UN ÜZERİNE ÇIKTI

        Merkez Bankası'nın kararınd ardından piyasaların tepkisini yorumlayanİntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Köksal, kararınilk etkisi olarak 2,88 lira seviyelerinde seyreden doların, 2,89'un üzerine çıktığını ve borsada küçük çaplı bir toparlanma görüldüğünü, bu verilere ilave olarak tahvil faizlerinde ise bir değişiklik olmadığını belirtti. İlk tepki olarak 2,89'u gören dolar kısa bir süre sonra 2,88'ini altına geri çekildi.

        1 EURO KAÇ LİRA OLDU?

        Piyasalarda bir likidite ihtiyacı olduğu için dolar fiyatlarında trend yerine bir sakinleşme görülebileceğini söyleyen Köksal, bu sakinleşme döneminde 2,87 ve 2,85 seviyelerinin destek noktaları olabileceğini ifade etti.

        BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ

        "BELİRSİZLİKLERİN AZALMASI..."

        Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararının bir sadeleşme adımı olarak yorumlanması gerektiğini söyleyen Köksal, raporda üst koridordaki faiz indirimine gerekçe olarak yer alan "belirsizliklerin azalması nedeniyle geniş faiz koridor ihtiyacının azalması" ifadesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.

        İŞTE ALTIN FİYATLARI

        ERKAN: SEMBOLİK BİR AYARLAMA

        Merkez Bankası'nın faiz hamlesini sembolik bir ayarlama olarak değerlendirenALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, faiz indirim ile fonlama maliyetlerinde çok önemli bir değişiklik beklemediklerini belirtti. Erkan'ın karara ilişkin değerlendirmesi şu şekilde;

        "Merkez Bankası’nın üst bandı yüksek tutmasının nedeni küresel risklere açıklık oranını düşürmekti. 25 baz puanlık indirim sembolik bir ayarlama, fiilen fonlama maliyetlerine çok ciddi bir etki olmasını beklemiyoruz. Yine de biz yapmalarını beklemiyorduk. Bu acıdan bizim için sürpriz bir karar oldu. Ancak faiz koridoru mantığının da değişmemesi gerekli. Küresel oynaklıklar konusunda temkinli olunmaya devam edilmeli, dolayısıyla yeni Merkez Bankası yönetiminin önünde önemli bir ev ödevi olacaktır.

        Son Fed yetkilileri açıklamaları Nisan toplantısının da faiz artırımı konusunda canlı olduğunu gösteriyor. Haziran fiyatlaması ise daha kuvvetli olabilir. Diğer yandan küresel ekonomilerdeki negatif yönlü trendi ve jeopolitik risklerin getirdiği güven eksikliğini göz önünde bulundurmak gerekecek. Kur konusundaki endişelerimiz de bu noktadan ortaya çıkmaktadır. Avrupa’da istenen ekonomik toparlanmanın sağlanamaması veya Cin’de özellikle yaz aylarında yuanin sert bir şekilde devalüe edilmesi olasılığı bu adımların devam etmesi önünde engel oluşturacaktır. Merkez Bankası’nın işaret ettiği sadeleştirme koşullarından uzaklaşma oldukça TL’nin de dolara karsı orta ve uzun vadede zayıf kalma olasılığı bulunmaktadır. Eğer bu adımlar, bu koşullar altında bir faiz artırım döngüsüne dönüşürse kurun yukarı doğru tepkisi daha sert olacaktır."

        PİYASALAR POLİTİKA FAİZİNDE DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYORDU

        Reuters'ın 26 kurum ile gerçekleştirdiği ankette katılımcıların tamamı faiz koridorunun alt bandının sabit tutulacağını beklerken, 1 katılımcı politika faizinde artış bekliyor. Ankete katılan 26 kurumun 19'u faiz koridorunun üst bandının sabit tutulacağını, 7 kurum ise üst bantta 25 ile 50 baz puan aralığında indirim yapılacağını öngörüyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ