Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa İhtiyar İngilizler Türk şirketlerin değerini 8.5 milyar TL eritti - Borsa Haberleri

        Ağırlıklı olarak yaşlı İngilizlerin oyuyla çıkan Brexit kararı, İngiltere başta olmak üzere AB’ye mal satan ya da Avrupalı ortağı olan Türk şirketlerin piyasa değerlerini de vurdu. Söz konusu şirketlerin toplam piyasa değeri tek günde 8.5 milyar TL eridi

        İngiltere’ye mal satan ya da Avrupalı ortağı olan şirketler arasında tek günde Borsa İstanbul (BİST) ortalamasından fazla değer yitiren şirketlerin toplam hisse değer kaybı 8.5 milyar TL’ye ulaştı. Söz konusu şirketlerin perşembe akşamı kapanış değeriyle cuma akşamı kapanış değeri arasındaki 1 günlük fark baz alınarak yapılan hesaplamaya göre, yaşanan kayıp oransal olarak yüzde 7.6’lara kadar yükseldi.

        Kayıp listesi ağırlıklı olarak otomotiv, ulaştırma, beyaz eşya, elektronik ve bankacılık şirketlerinden oluştu. Otomotiv, elektronik ve beyaz eşyadaki kayıp İngiltere ve AB ülkelerine ihracat yapan şirketlerin olumsuz etkileneceği beklentisiyle gerçekleşirken, bankalar arasında da Avrupalı ortağı olan bankaların hisseleri, finans merkezi Londra üzerinden sermaye akımlarının zayıflayacağı öngörüsüyle olumsuz etkilendi.

        900 MİLYAR DOLAR BUHAR OLDU

        Cuma günü New York Borsası’nda kayıplar yüzde 3.5-4.0 aralığında gerçekleşti.Bu sadece bir günde yaklaşık 800-900 milyar dolarlık kayıp anlamına geliyor.

        ORANSAL KAYIPTA FORD BİRİNCİ

        Oransal olarak en büyük kaybı yüzde 7.6 ile Ford Otosan yaşadı. Bunu yüzde 7 ile Tofaş, yüzde 6.3 ile Global Yatırım ve yüzde 6 ile Do&Co Yemek izledi. Tutar olarak bakıldığında ise, en büyük kaybı yaşayan 1 milyar 750 milyon TL ile Koç Holding oldu. Bu noktada, holdingler kayıp yaşayan şirketleri kapsasa dahi, bu çalışmada borsadaki piyasa değeri kaybı baz alındığı için toplama her ikisinin de dahil edildiğini hatırlatmakta fayda var. Değer kaybı olarak Koç Holding’i izleyen ise 1.4 milyar TL ile Garanti Bankası oldu. Hatırlanacağı üzere, İspanyol BBVA Garanti Bankası’nda hisse sahibi. Garanti Bankası’nı 900 milyon TL ile Ford Otosan, 870 milyon TL ile Sabancı Holding ve Yapı Kredi Bankası, 850 milyon TL ile Tofaş izledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ