Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Borsa İstanbul "kör havuz"dan çıkıyor - Borsa Haberleri

        Borsa İstanbul AŞ, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) şu açıklamada bulundu:

        "2017/36 sayılı duyurumuz ile bildirildiği üzere, borsamız yönetim kurulunun 29 Aralık 2016 tarihli toplantısında işlem verilerinde taraf bilgisinin gösterilmesine ilişkin uygulamanın, piyasa üzerindeki etkilerinin izlenebilmesi amacıyla deneme amaçlı olarak başlatılması uygun görülmüştür."

        KÖR HAVUZ 2010 YILINDA UYGULANMAYA BAŞLAMIŞTI

        Hisse senedi işlemlerinde, gerçekleşen emirlerde taraf olan aracı kurum isimlerinin gizlenmesine 2010 yılında başlanmış ve bu değişiklik zaman içinde "kör havuz" olarak adlandırılmıştı.

        "Kör havuz", büyük ve kurumsal yatırımcıların, gün içinde yaptıkları işlemleri diğer yatırımcıların takip edememelerini sağlıyor. Halen uygulanmakta olan sistemde, anlık olarak işlemlerin hangi kurumdan yapıldığı görünmezken, gün sonunda belli bir ücret karşılığında veri terminalleri aracılığıyla yatırımcılarla paylaşılıyor.

        Uygulama başta bireysel yatırımcılar tarafından olmak üzere yoğun bir şekilde eleştirilmiş, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ da Ocak ayında yaptığı açıklamada "kör havuz" sisteminin nisan ayında kaldırılmasının planlandığını ifade etmişti.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ