Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kürdistan haritasını duvardan indirtti

        AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ile CHP Tokat Milletvekili Orhan Ziya Diren'in de aralarında bulunduğu TBMM heyetinin Kuzey Irak'taki temasları devam ediyor. Çömez, Kerkük İl Meclisi Başkanı Rizgar Ali ile görüşmesinde odanın duvarında asılı olan Kürdistan haritasını, “Bu harita doğru bir harita değil” diyerek indirtti.

        Kuzey Irak'taki temasları çerçevesinde bugün Erbil'den Kerkük'e geçen TBMM heyeti, Kerkük'te İl Meclisi Başkanı Rizgar Ali ile bir araya geldi.

        Ali, görüşmede yaptığı konuşmada, Irak'ın özellikle imar bakımından Türkiye'nin büyük yardımına ihtiyacı olduğunu söyledi. Irak'ın Türkiye ile olan dostluğunun devam etmesi için çabalayacaklarını belirten Ali, Irak'taki Türkmenler, Araplar, Kürtler ve diğer etnik grupların eşit olarak birlikte yaşamasını istediklerini söyledi.

        Irak'taki gruplar arasında sürekli olarak çatışma olduğu söylenerek ”ortalığın bulandırılmaya çalışıldığını” kaydeden Ali, “Ama bu doğru değil. Biz kendimizi tek bir halk, tek bir şehir olarak görüyoruz” dedi.

        “ABD YARIN BURADA OLMAYACAK, TÜRKİYE HEP BURADA OLACAK”

        AKP Balıkesir Milletvekili Çömez ise iki ülke halkları arasında tarihi ve kültürel bağlar bulunduğunu söyledi. ABD'nin bölgeye olan ilgisine de dikkati çeken Çömez, “Amerika bugün burada ama yarın burada olmayacak. Türkiye ise hep burada olacak” diye konuştu.

        Irak'taki kan ve gözyaşının bir an önce son bulmasını isteyen Turhan Çömez, Irak'taki etnik grupların ülkedeki yeraltı zenginliklerinin değerini bilmesi ve bunları eşit olarak kullanmaları gerektiğini ifade etti. CHP'li Diren de Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu belirterek, bu ziyaretlerinde edindikleri izlenimleri Türkiye'de ilgili yerlere ileteceklerini söyledi.

        KÜRDİSTAN HARİTASI DUVARDAN İNDİRİLDİ

        Çömez, konuşmaların ardından uyarı üzerine odada asılı bulunan haritanın ne olduğunu sordu. Haritanın, “Kürdistan haritası” olduğunu öğrenen Çömez, “Bu harita doğru bir harita değil” diyerek haritayı indirtti.

        Rizgar Ali, Çömez'in sorusu üzerine, haritanın eski bir harita olduğunu ve Londra müzesinden getirdiklerini söyledi. Çömez'in, “Burası devlet dairesi, devlet dairesinde eski bir harita olur mu? Neden yeni bir harita asmıyor sunuz?” sorusuna ise Ali, “Haritayı üzerinde Kürdistan ve Ermenistan bölgeleri olduğu için astık” cevabını verdi.

        Turhan Çömez ise Musul ve Kerkük'ün Atatürk'ün daha önce çizdiği Misak-ı Milli sınırları içinde olduğunu şimdi ise Irak sınırları içinde yer aldığını hatırlatarak, Rizgar Ali'ye Türkiye'ye gelmesi halinde bölge ile ilgili daha doğru haritalar vermeyi teklif etti.

        Ali ise “Haritalar, oradaki sınırlar önemli değildir. Önemli olan halkların birlikteliğidir” dedi. Rizgar Ali, Çömez'in odada bulunan ve bölge ülkelerini gösteren Osmanlı döneminden kalan haritayı incelerken, “ABD burada kalmayacak ama Türkiye hep burada olacak” sözlerini tekrarlaması üzerine, “ABD'nin bize olan iyiliğini unutamayız. Bizi bir diktatörden kurtardı” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ