Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Draghi: Duruşumuzu Mart'ta gözden geçireceğiz - Döviz Haberleri

        Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, ECB Para Politikası Kurulu'nun bugünkü faiz kararı ardından düzenlenen basın toplantısında para politikasını dair açıklamalarda bulundu, beklentileri paylaştı.

        ECB BaşkanıDraghi, varlık alımlarının iyi bir şekilde ilerlediğini belirterek; "Faizlerin bir süre daha düşük seviyelerde kalması bekleniyor" dedi.

        Gelişen ülkelerdeki belirsizliklerin aşağı yönlü riskleri artırdığını söyleyen Başkan Mart ayında para politikası duruşunu gözden geçirmelerinin mümkün olduğunu belirtti. Draghi, "Politikamızı önümüzdeki toplantıda gözden geçirebiliriz, bunu da enflasyon oranımızı yüzde 2'ye çok yakın seviyeye çıkartmak için yapmamız gerekmektedir" ifadesini kullandı.

        Draghi, küresel belirsizlik ve jeopolitik gerilimlerin gittikçe büyüyen riskler arasında olduğuna vurgu yaptı.

        "ENFLASYON EKSİ SEVİYELERDE SEYREDEBİLİR"

        Aralık'taki enflasyonun petrol fiyatlarındaki keskin düşüşü yansıttığını belirtten Draghi önümüzdeki aylarda enflasyonun düşük veya eksi seviyelerde seyredebileceğini kaydetti.

        Draghi ellerinde birçok araç olduğunu belirterek "bunları uygulamak konusunda sınırımız yok" dedi, hükümetlerin daha büyüme yanlısı politikalara ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

        "KOŞULLAR SON HAFTALARDA DEĞİŞTİ"

        Parasal genişlemeye rağmen enflasyonun hala çok düşük olduğuna dair bir soruya Başkan, "Para politikası önlemlerimiz 2014'ten beri yürürlükte ve etkili şekilde ilerliyor. Petrol fiyatları düştü, jeopolitik gelişmelere de bakınca son toplantıdan beri herşey değişti, koşullar kötüleşti. Küresel etkiler var, biz yetkimiz dahilinde ne gerekiyorsa onu yapıyoruz" dedi.

        Başkan, dünyada ve Avrupa'da atılan adımlarla bankacılık sektörünün sağlamlaştığını ve piyasa dalgalanmasına verilecek en iyi yanıtın 'sağlam bankacılık sektörü' olduğunu söyledi.

        Sığınmacı konusuna da değinen Draghi, bu durumun büyük yapısal, sosyopolitik bir değişim olduğunu ve bunun bir fırsata çevrilebileceğini belirtti.

        Draghi, Aralık toplantısında parasal genişleme programı kapsamında varlık alım miktarının aylık 60 milyar euro olarak devam edeceğini ancak programın süresinin 2016 yılının Eylül ayından 2017 yılının Mart ayına kadar uzatıldığını açıklamıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ