Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz İran'dan Avrupa ile milyar dolarlık anlaşmalar - Döviz Haberleri

        P5+1 ülkeleri ile geçtiğimizTemmuzayında yapılan anlaşma uyarınca İran'ın nükleer programı nedeniyle uygulanan ambargolar kaldırılınca İran soluğu Avrupa'da aldı.İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bu hafta Avrupa turuna çıkarak siyasi liderlerle ve büyük şirketlerin yöneticileri ile biraraya geldi,Avrupa'nın dev şirketleriyle milyar dolarlık sözleşmeler imzaladı.

        İştah kabartan anlaşmalara imza atan İran'ın ambargonun kalkmasıyla başlayan başdödürücü hareketinin listesi:

        İTALYA

        İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Avrupa turuna İtalya'dan başladıİtalya Başbakanı Matteo Renzi ve işadamları ile görüşen Ruhani,dün Vatikan'da Papa Francis ile bir araya geldi. 17 yıl aradan sonra Vatikan'ı ziyaret eden ilk İran lideri olan Ruhani İtalya ziyaretinde miltarlık anlaşmalara imza attı.

        Metal devi Danieli Group ile 6,2 milyar dolarlık anlaşma imzalandı.

        İtalyan enerji şirketi Eni'nin iştiraki olan Saipem ile anlaşma imzaland, detayları paylaşılmadı.

        İtalyan Devlet Demiryolları ve gemi şirketi Fincantieri ile altyapı projeleri alanında anlaşmalar imzaladı.

        FRANSA

        Fransa'nın İran'a milyarlarca dolar değerinde 118 Airbus satmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

        Anlaşmaya, resmi ziyaret için Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande arasında yapılan görüşmenin ardından konuyla ilgili yetkililer imza attı.

        Hollande ve Ruhani'nin de hazır bulunduğu imza töreninde Fransa'nın, İran'a milyarlarca dolar değerinde 118 Airbus satmasına ilişkin anlaşmanın yanı sıra iki ülke arasında başta petrol, telekomünikasyon ve çevre olmak üzere pek çok alanda işbirliğini öngören anlaşmalar imzalandı.

        Bugün ayrıca iki ülke arasında otomotiv sektöründe işbirliğine ilişkin bir anlaşma daha imzalandı.

        Otomotiv devleri PSA Peugeot Citroën veRenault-Nissan da ambargo sürecinde İran'da kaybettikleri pazarı tekrar geri kazanmak için hamle yaptı.

        İran enerji haber ajansı SHANA'nın haberine göre, resmi ziyaret için Fransa'da bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin heyetinde yer alan Petrol Bakanı Zengene, Paris'te gazetecilere yaptığı açıklamada, "İran, Total şirketiyle bugün bir anlaşma imzalayacak" dedi.

        Zengene, anlaşmanın detaylarına ilişkin bilgi vermedi.

        Total Yönetim Kurulu Başkanı Patrick Pouyanne, resmi ziyaret için Paris’te bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bugün öğlen saatlerinde bir araya gelmişti.

        ALMANYA

        Alman sanayi devleri de İran ile anlaşma imzalayanlar arasında katıldı. Siemens, İran ile 1,6 milyar dolarlık ön anlaşmaya imza atarken, otomotiv devi Daimler da geçen hafta İranlı ortak ile ülkede kamyon ve motor üretimi yapmayı planladığını ve Nisan ayında İran'da ofis açacağını duyurdu.

        ÇİN

        Çin Devlet Başkanı Xinping İran'a yaptığı resmi ziyarette iki ülke arasında çeşitli alanlarda 17 işbirliği protokolü imzalandı. İki ülke lideri ticaret hacmini 600 milyar dolar seviyesine çıkarmak için görüşmelerde bulundu.

        ABD

        ABD ile İran arasında yeniden başlatılması düşünülen ticari uçuşlar için pazarlıklar başladı.

        TÜRKİYE

        İran'ın ikinci büyük bankası Bank Pasargad gözünü Türkiye'ye dikti. Bankanın yönetim kurulu üyesi, "Ya şube açacağız ya da satın alma yapacağız" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ