Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar ne kadar oldu? Dolay fiyatları son durum! - Döviz Haberleri

        Dolar sabahki ilk işlemlerde yüzde 0.26 düşüşle 3.6025 TL seviyelerinden işlem görmesinin ardından saat 08.50 sıralarında 3.60 TL'nin altını gördü ve 3.5910 TL seviyelerine kadar geriledi. Dolar Cuma kapanışa göre yüzde 0.6 düşük seyrediyor.

        Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın sağlık yasa tasarısını Kongre'den geri çekmesinin ardından ekonomiyi destekleyici politikaların nasıl hayata geçirileceği endişeleriyle iki ayın dip seviyelerine geriledi.

        Dolar endeksi, 99.292'ye kadar gerileyerek 2 Şubat'tan bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.3 ekside 99.299'da bulunuyor.

        Endeks Trump başkanlığında ekonomiyi kamu harcamaları tarafından destekleyecek adımlar atılacağı beklentisiyle Ocak ayı başında 104.00'e kadar yükselerek 14 yılın zirvesini görmüştü.

        İÇERİDE DE GERİLİYOR

        Doların dışarıdaki zayıf seyri içeride de karşılığını buluyor. Geçtiğimiz haftayı ağırlıklı olarak 3.60-3.64 TL bandında geçiren dolar bugüne hafif bir düşüş eğilimi ile başladı. Dolar kuru ilk işlemlerin ardından 3.6025 TL seviyelerinde hareket eti. Dolar satış baskısının devamı ile daha sonra 3.60 TL seviyesinin altını test etti.

        REKLAM

        Dolar geçen hafta son işlem gününü 3.6190 TL seviyesinden kapatmıştı.

        Analistler, doların seyrinde global piyasaların önemli olduğunu belirterek, zayıflamanın sürmesi halinde içeride de 3.60 TL'nin altının test edilebileceğini ifade ediyor.

        "GERİLEME SÜREBİLİR"

        İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, doların seyri ile ilgili şunları söyledi:

        "ABD’de sağlık yasasının ertelenmesi ABD dolarını küresel anlamda zayıflatıyor. Dolar endeksi 99 seviyesine gerilerken, bu durum içeride dolar kurunun 3.61 desteğini kırmasına ve 3.59 seviyesine gerilemesine neden olmuş durumda. Dolar kurunda bir iki gün içerisinde 3.61 seviyesinin üzerine yeniden yükselişler oluşmazsa 3.55-3.56 bölgelerine doğru gevşeme devam edebilir. Bu seviyelerde sınırlı da olsa tepkiler görebiliriz

        "3.55'E GİDEBİLİR"

        ALB Foreks Yönetmeni Onur Altın, Reuters'a yaptığı açıklamada, tasarının geçmemesi ardından ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin aşağı gelmeye devam etmesiyle gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kazandığını söyleyerek, "Faizler yüzde 2.3660 seviyelerine kadar geriledi, dolar/TL de 3.60'ın altını test ediyor. Dolar/TL uzun zamandır 3.60-3.64 bandında kaldığı için 3.60 seviyesinin altı önemli, kalıcı olursa 3.55'e kadar gerileme potansiyeli var. Artık gözler ABD'de vergi reformuna çevrildi. Trump'ın Cumhuriyetçiler arasında çok güçlü olmadığı algısı piyasada tedirginlik yaratıyor" dedi.

        Gedik Yatırım'ın günlük raporunda piyasa beklentileri ile ilgili şu bilgiler paylaşıldı:

        "TCMB ve Fed kararları sonrasında gözlenen düşüşün ardından dolar/TL’nin geçtiğimiz hafta boyunca ağırlıklı olarak 3,60 – 3,65 TL aralığında dengelenme eğilimine girdiğini gördük. Salı günü Dolar Endeksinin (DXY) yaklaşık 1,5 ayın ardından yeniden 100 seviyesindeki psikolojik desteğinin altına sarkması sonrasında, dolar/TL de bir ayın ardından, çok kısa süreli de olsa, 3,60 TL’nin aşağısına geriledi. En düşük 3,5885 TL’yi test eden kur, bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla birlikte yeniden 3,60 – 3,65 TL aralığındaki banda geri dönerek, haftanın en yükseği olan 3,6445 TL’ye kadar yükseldi. Ekstra bir gelişme olmadıkça kurun bir süre daha bu bant içinde kalmaya devam etmesi beklenebilir.

        Eğer DXY’da yeni bir düşüş hareketi başlar ve 99,5 desteği kırılacak olursa; dolar/TL’nin de 3,55–3,60 aralığına gerilediğini görebiliriz. Mevcut risk ve belirsizlikler göz önüne alındığında; olası aşağı yönlü hareketlerde 3,50–3,55 TL aralığı test edilse dahi; bu aralıkta ya da altında kalıcı olunması ihtimalinin zayıf olduğu yönündeki görüşümüzü koruyoruz. DXY kaynaklı görülebilecek olası yukarı yönlü hareketlerde ise kurun, sırasıyla 3,65–3,70 ve devamında 3,70–3,75 TL bantlarında dengelenme arayışına girdiğini de görebiliriz."

        KÜRESEL PİYASALAR YELLEN'İ İZLİYOR

        Küresel piyasalarda yoğun veri akışının olduğu bu hafta, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen ve Fed üyelerinin açıklamaları piyasaların yönü üzerinde etkili olacak.

        ABD Başkanı Donald Trump, cuma gecesi, yeterli desteği bulamayan "Amerikan Sağlık Hizmetleri Yasası (AHCA)" tasarısını geri çektiklerini ve Beyaz Saray olarak artık yeni vergi reformuna odaklanacaklarını belirtirken, karşılaşılan muhalefetten ötürü tasarının mimarı olan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan'ı sorumlu tutmadığını söylemişti.

        Trump'ın, AHCA'yı geri çekme kararını, Ryan'ın tasarının yeterli "evet" oyuna ulaşamayacağı uyarısı üzerine aldığı bildirildi. Tüm çabalara rağmen yeterli "evet" oyuna ulaşılamadığı için oylamanın ikinci kez ertelenmesi ve tasarının geri çekilmesi, Trump ve Ryan için "başarısızlık" olarak yorumlandı.

        Analistler, bu hafta ABD'de 2016 yılı 4. çeyrek büyüme verisi ile yarınki Fed Başkanı Janet Yellen başta olmak üzere Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin açıklamalarının takip edileceğini bildirdi.

        Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

        10.00 Türkiye, mart ayı sektörel güven endeksleri

        11.00 Almanya, mart ayı IFO iş dünyası güven endeksi

        14.30 Türkiye, mart ayı iktisadi yönelim anketi ve reel kesim güven endeksi

        14.30 Türkiye, mart ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranı

        17.30 ABD, Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? 1 EURO KAÇ LİRA OLDU? BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ İŞTE ALTIN FİYATLARI
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ