Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak 250 milyon dolarlık fona 3 ortak çıktı - Emlak Haberleri

        Esin TÜMER / GAZETE HABERTÜRK

        MIPIM’de global iletişimin sağlanabilmesi için “Konut satışına değil içeriğe” önem verilmeli diye ısrarla vurguladığımız yaklaşımın canlı örneğini Nef’in Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur’dan dinledik. Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur’un ifade ettiği gibi “Bir konut almak için verilen emek, en değerli olanı elde etmek için gösterilen çabanın karşılığı nedir?” sorusuna cevap iyi verilmeli. Gerektiğinde ihtiyaca göre büyüyen ev, ofis konsepti ve dünyanın her yerinden tasarımcılarla 19 patent ve inovasyona imza atan Nef, ilk defa seri üretilen bir gayrimenkul ürününe uyguladığı felsefesi ve bu felsefeyi hayata aktardığı projeleri ile geçtiğimiz yıl MIPIM’de yabancı fonların dikkatini çekmişti. MIPIM 2015’te Gayrimenkul yatırım fonu için katılım yapan Nef, Türkiye’de yatırım yapacak 250 milyon dolarlık bir fonun kuruluşu için temelleri atmıştı. ‘Due Dilligence’ (Ayrıntılı İnceleme Aşaması) sürecine üç grup yatırımcı olumlu süreçte devam etmiş ve Intus Capital (Evin İçinde) bu şekilde doğmuş. Fondaki 250 milyon dolarlık kaynağın yüzde 20’si Nef tarafından finanse ediliyor. Erden Timur, henüz netleşmemekle birlikte fonun kuruluşunu Lüksemburg’da gerçekleştirmeyi planladıklarını dile getiriyor. Fonun amacı “kiralanabilir konut potansiyeli”ni artırmak, özellikle ‘Academic Living’ dediğimiz Öğrenci Evleri için yeni bir model geliştirmek. “Kapitalizmin uzayına merdiven dayayıp kendi uzayımızı yaratıyoruz” diyen Timur, Amerika’da 2. projenin Chicago’da olacağını ardından Londra, Berlin, Paris, Frankfurt projeleri ile globelleşme sürecini yöneteceklerini belirtiyor. “Manhattan’da en çok konut sahibi kimdir?” sorusunun cevabı Columbia Üniversitesi! Olduğuna dikkat çeken Timur, kira getirisi garantili proje üretmek denince akademik konut üretiminin en iyi modellerden biri olduğuna dikkat çekiyor.

        ‘SÜRDÜRÜLEBİLİR KİRA GETİRİLİ KONUT YARDIMI’

        Türkiye’de üniversiteye giden öğrenci sayısı kısa sürede 2 milyondan 6 milyona çıkmış durumda. Kredi Yurtlar Kurumu’nun kapasitesi de dahil mevcut oda kapasitesi 400 binler civarında. Öğrenci evleri kiracı için de ev sahibi için de kaliteli yaşam koşulları sunmuyor. Bu yıl tamamlanacak olan 1.000 yataklı Merter Akademik Residence, sadece Nef yatırımı olmakla birlikte Manhattan’da en çok konut sahibi olan grubun Columbia Üniversitesi olduğu gerçeği ile kira getirisi garantili akademik konut yatırımlarına yeni kurulacak fon yönlendirilecek ve öğrenci potansiyeline sahip Anadolu şehirlerinde yatırım devam edecek. Foldhome konsepti içinde standart olması gerekenlere ek olarak, öğrencilerin teknolojiyi kullanarak bir şeyler üretebileceği, 3D Printer imkânlı, müzik stüdyoları, sanat atölyesi, laboratuvarları ile bilimsel ve sosyal imkânlar sunulacak ‘Academic Living’ konsepti için illere özel fizibilite çalışmaları yapılmış durumda. Nef, tek kişilik odalarda 1.500-1.900, 3 kişilik odalarda kişi başı 700- 900 Türk Lirası arasında kira bedeli ile öğrencilere ulaşılabilir lüksü sağlamak hedefinde. Foldhome, Amerika, Londra, Almanya’daki developer’lara sunulduğunda çok ilgi çekmiş. Sistem projelere yaklaşık yüzde 10-15 arasında katma değer sağlarken bu katma değer kârı neredeyse ikiye katlıyor.

        İNOVASYONLA 1.2 MİLYAR CİRO

        Görsel bazlı imar artışı ile değil, rekabet ve inovasyonla değer yaratmanın önemini savunan Erden Timur, bu şekilde de 1.2 milyar ciro yapılabildiğine dikkat çekiyor.

        ‘SED’ RAPORU ZORUNLU

        Türkiye’de projeler için ÇED raporu zorunluluğu var ancak 3.100 bireyle kentsel dönüşümde en fazla kişisel anlaşma yapmış kurumlardan biri olarak Nef, Sosyal Etki Değerlendirme (SED ) raporu olmadan dönüşüme dair hamle yapmıyor. Sosyologların, psikologların, şehir plancılarının yer aldığı ekiplerle sosyal etkiler araştırılıyor. Kentsel Vizyon Platformu çerçevesinde yapılan çalışmalarda, değişen dokunun içindeki insana ait “haller” irdeleniyor. Yaşamaya devam edecek olanlar, yeni gelecekler veya bölgeden ayrılacak kentlinin beklentileri ile dönüşümün sosyal çevreye etkisi araştırılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ