Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak YDA Group Başkanı Hüseyin Arslan: En zor günde yabancıya sattık - Emlak Haberleri

        Erdem AKTÜRK / GAZETE HABERTÜRK

        YDA Group en uzun vadenin 3 yıl olduğu Türkiye Borçlanma Araçları Piyasası’nda, 4 yıl uzun vadeli, düşük faizli, 200 milyon TL’lik tahvil ihracına 250 milyon TL talep aldı. Tahvil ihracının yüzde 40’ının yabancı yatırımcılar tarafından alındığı kaydedildi. YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan tahvil ihraç süreçlerinin 4 ay önce başladığını belirterek, 4 ay boyunca görüştükleri yerli ve yabancı yatırımcılardan olumlu dönüş aldıklarını, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ardından her şeyin bir anda değiştiğini ifade etti.

        Arslan şöyle konuştu: “15 Temmuz öncesi, artık bütün çalışmalar bitti, road show’lar bitti. Road show’lardan da güzel bir feedback aldık. 15 Temmuz akşamı yaşanan hain darbe girişimi bir gecede her şeyi değiştirdi. Allah’a şükür darbe bastırıldı. Türkiye cumartesi günü normalleşmeye başladı. Ancak tabii finansal tepki farklı bir şeydir. Bir de Türkiye’nin geçmişinde maalesef bir kaç tane darbe hareketi olduğu için, yabancı yatırımcılar tedbirle yaklaştılar.”

        'KENDİMİZİ İSPAT ETME ZAMAN'

        Perşembe günü yatırımcılarla görüşmelere tekrar başladıklarını belirten Arslan, daha önce de işbirliği yaptıkları Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) kendilerini arayarak, YDA Group’a ve Türkiye’ye inandıklarını, tahvil ihracına çıkacaklarsa kendilerine olan desteğin devam edeceğini belirttiklerini kaydetti. Türk milletinin darbe girişimine karşı demokrasisine, geleceğine sahip çıkarken canını ortaya koyduğunu belirten Arslan, “Biz de kendimize olan güvenimizi ispat etmenin günü bugündür dedik. Biz bunu yaparsak şayet dünyaya çok büyük bir mesaj, piyasalara moral olur diye düşündük. Piyasalarda çok ciddi endişeler, karamsar bir hava vardı. Bize çılgınsınız diyenler bile oldu. Biz yine de tahvil ihracımızı gerçekleştirdik” dedi. Tüm ulusal ve uluslararası sıkıntılara rağmen 200 milyon TL tutarla çıktıkları ihraca yoğun talep geldiğini de kaydeden Arslan şöyle konuştu: “Toplam ihraç tutarını 250 milyon TL’ye artırdık. Üstelik; Türkiye Sermaye Piyasaları’nda bugüne kadar hiç olmamış bir vadeyle ilk defa gerçekleşen 4 yıl vadeli özel sektör tahviliyle büyük bir başarıya imza attık.” Piyasalara moral verdiklerini belirten Arslan, “Bu tahvil ihracımız, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğine, Sayın Başbakan’ımızın yatırımcı kimliğine ve hükümetin reformist programına, ülkemize duyulan güvenin göstergesidir” diye konuştu.

        ‘DÜŞÜK FAİZLİ İHRACA ÇIKTIK’

        Tahvil ihracına borçlanma oranını düşürerek çıktıklarını belirten Arslan, tahvile TL LİBOR artı 3.5’la çıktıklarını belirtti.

        ‘ÖZ’ KAYNAK FİNANSMANINI SAĞLADIK’

        Aslan, tahvil ihracı sonucunda sağlayacakları kaynağın bir kısmını kısa vadeli kredilerinin yapılandırılmasında kullanacaklarını uzun vadede de özkaynak finan-manını sağladıklarını belirtti.

        İHRACA ŞİMŞEK’TEN TWEET

        Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD)70 milyon TL aldığı tahvil ihracına, aralarında yabancı ortaklı bankaların, portföy yönetim şirketlerinin ve sigorta şirketlerinin de bulunduğu yabancı ve yerli yatırımcıların katıldığını ifade eden Hüseyin Arslan, “İhraç, uzun vade, düşük faiz ve yüksek miktar gibi teknik başarısının yanı sıra mevcut konjonktürde ülkemiz ekonomisi ve pozitif piyasa algısı açısından çok büyük bir anlam ifade ediyor” dedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in ihracın sonucunu öğrenir öğrenmez Çin’deki G20 zirvesinden tweet attığını belirten Arslan şunları kaydetti: “Başbakan Yardımcımız Sayın Mehmet Şimşek ihracımızın sonucunu öğrenir öğrenmez sosyal medyada İngilizce ve Türkçe mesajlarla, ‘Başarısız darbe girişimi ve OHAL ilanı değerlendirildiğinde, yüzde 40’ını küresel yatırımcıların aldığı bu ihracın çok önemli bir başarı olduğuna ve Türkiye’ye yatırımcı güveninin devam ettiğine dikkat çekerek ihracımızın başarısının anlam ve önemini vurguladı” diye konuştu.

        838 YATAKLI KONYA’DA İMZALAR TAMAM

        KONYA ENTEGRE SAĞLIK KAMPUSU

        Toplam yatırım değeri 350 milyon Euro’yu bulan Konya Karatay Entegre Sağlık Kampusu’nun yapımı için gerekli olan finansmanın tamamını, uluslararası kaynaklardan sağladıklarını belirten Arslan, proje finansmanı kredi sözleşmesini, kreditörleri Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), İslam Kalkınma Bankası (ISDB), Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB), Siemens Bank, Unicredit Bank ve hesap ve teminat mektubu bankaları Ziraat Bankası ile imzaladıklarını belirtti. Konya Entegre Sağlık Kampusu’nun 420 yataklı Genel Hastane, 418 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile toplam 838 nitelikli yatak kapasitesiyle hastalara hizmet vereceği kaydedildi.

        BİRİNCİ ETAP BU AY TESLİM EDİLİYOR

        PARK AVENUE

        YDA Group’un Ankara Anadolu Bulvarı’nda 133 bin metrekare alanda inşa ettiği bin 855 konutluk Park Avenue projesinde birinci etap teslimleri başlıyor. Hüseyin Arslan, 4+1 ve 3+1 dairelerden oluşan ikinci etabın ise Temmuz 2017 tarihinde teslim edileceğini ifade etti. Arslan, projenin Türkiye’deki konut projeleri arasında ilk kez hayata geçirilecek evcil hayvan habitatı, Zen bahçesi, açık hava sineması, macera parkuru, model tekne havuzu ve paten pisti gibi ayrıcalıklarıyla öne çıktığını dile getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ