Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak TOKİ'nin Diyarbakır konutlarının 320'si tamamlanmak üzere - Emlak Haberleri

        Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Diyarbakır'da inşası devam eden 4 bin 500'ün üzerindeki konuttan 320'sini aralık ayının ikinci haftasında bitirip, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına teslim edeceklerini söyledi.

        Turan, yaptığı açıklamada, sosyal yaşam projeleriyle dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmaya devam ettiklerini aktardı.

        Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde Üçkuyu Mahallesinde birinci ve üçüncü bölgede inşaatı devam eden 795 konuttan 320'isini tamamlama çalışmalarının sürdüğüne değinen Turan, "Böylece Diyarbakır'da inşası devam eden 4 bin 500'ün üzerindeki konutun 320'sini aralık ayının ikinci haftasına bitirip, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına teslim edeceğiz. Şehirlerimizde, kent kimliği ve merkezi niteliklerle güçlü bağları olan, halkımızın beklentilerine yanıt veren, güçlü fiziki, sosyal altyapısı bulunan yeni yerleşim alanları kuruyoruz. Diyarbakır'da inşaatı devam eden projelerimiz vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçlarına cevap verecek." diye konuştu.

        İnşa ettikleri Diyarbakır konutlarında geleneksel mimarinin cephe anlayışını yansıttıklarını belirten Turan, şu değerlendirmede bulundu:

        "Blokların tasarımında geleneksel mimarinin en önemli özelliklerinden, revak, eyvan ve teras kullanımına modern bir yorum katarak yer verdik. Konutlarımızda cephe elemanları, köşe süslemeleri ve zemin kat seviyesine kadar taş kaplama özelliklerine yer vererek, geleneksel mimariyi yansıttık. Dikey yapılaşmadan yatay yapılaşmaya geçtik. Yol haritamızdaki en önemli unsurlardan biri yatay bir yapılaşmadır. Şehirlerdeki en yüksek binalar TOKİ binaları olmayacaktır, diyoruz. Pek çok ilimizde bu bakışı yansıtacak önemli projeler başlattık. Diyarbakır Kayapınar ilçesinde de inşa ettiğimiz konutlarımız yatay mimari anlayışı ile inşa ediliyor. 3, 4, 7 kat şeklinde farklı kat yüksekliklerinde inşa ettiğimiz konutlarımız yatay ve yerel mimari özellikleri ile örnek bir uygulama olacaktır."

        TOKİ'DEN BÖLGEYE 70 BİN KONUT

        Doğu ve Güneydoğu bölgesinde vatandaşların ihtiyacı olan birçok binayı inşa ettiklerini ifade eden Turan, "Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Batman, Erzurum ve Kars gibi illerde yoğun çalışmalarımız bulunuyor. Bundan sonra da 2016-2019 planlamamız çerçevesinde önümüzdeki üç yılda Doğu ve Güneydoğu'ya yaklaşık 70 bin konut yapma hedefimiz var." dedi.

        Doğu ve Güneydoğu'da pek çok şehirde sit alanlarının olduğuna değinen Turan, şunları söyledi:

        "TOKİ olarak bu şehirlerimize konut yaparken bunlara dikkat ediyoruz. Şanlıurfa Viranşehir ve Maşuk'ta yerel mimariyi barındıran ilimizin doğası, tarihi ile uyumlu, ilimize yeni değerler katacak projelerimiz devam ediyor. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde, tarihi dokuya zarar vermeden, Adıyaman, Batman, Gaziantep, Mardin ve diğer şehirlerimizde projelerimiz devam ediyor. Mardin'de uyguladığımız proje, şehrin tarihi dokusunu geleceğe taşıyacak."

        Diyarbakır'da 2+1, 3+1 ve 4+1 planında inşa edilen konutların dış cepheleri Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyacak. Dış cepheleri yerel mimariye özgü renk ve dokuda olacak konutların, Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan prekast gölgelik elemanları ile donatılan cephelerinde balkon korkulukları ferforje olacak şekilde tasarlandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ