Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Projeler İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: "Fiyatta düşüş yok spekülasyon var" - Emlak Haberleri

        İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, İNDER Kentsel Dönüşüm Çözümleri Konferansı sonuç bildirgesinin paylaşıldığı toplantıda son günlerde konut fiyatlarında düşüş yaşandığına ilişkin çıkan haberleri değerlendirdi. Konut fiyatlarında düşüş olmadığını ifade eden Durbakayım, bazı fonların konutları ucuza almak için spekülasyon yaptığını savundu. Sektörde zaman zaman bu tarz spekülasyonlarla farklı algılar yaratılmaya çalışıldığının altını çizen Durbakayım, “Bu algıların neden oluşturulduğunu hepimiz biliyoruz. Konut sektöründe spekülatif söylemler ve hareketlerle fiyatların aşağı çekilmesine ve daha sonra toplu alım yapılmasına çalışıyorlar. Buna borsada olduğu gibi ‘tasvip edilmeyen işlemler kategorisinde’ bakmak lazım” diye konuştu.

        ‘DÖVİZLE SATAN FİYAT DÜŞÜRDÜ’

        Sektörde oluşturulacak panik havasının yapı müteahhitleri yerine konut alıcılarına zarar vereceğini vurgulayan Durbakayım şöyle devam etti: “Konut fiyatları sürekli artış içinde. Geçen yıldan bu yana yaklaşık yüzde 10 oranında artış oldu. Sektöre zarar verecek birtakım söylemler en başta konut ihtiyacı olan, yıllarca ev almak için para biriktiren insanları etkiler. Böyle kafa karıştırıcı haberler olunca insanlar “Paramız şimdilik dursun, konut almayalım” diyorlar. Fakat, konut fiyatları aksine yukarı çıkıyor. İnsanlar bekleyince, almak istedikleri konutu o fiyattan bulamıyorlar.”

        Dövize endeksli projelerde fiyatların revize edilmesinin, fiyatların düştüğü anlamına gelmediğini belirten Nazmi Durbakayım, “Geçen seneye göre olan kur artışı yüzde 20 seviyelerinde olup bu farkı dövizle satan firmaların indirim olarak yansıtması yanlış bir algıya sebep oluyor.

        Bu algı fiyatların geri gittiği şeklinde empoze ediliyor” dedi. Durbakayım, küçük ölçekli müteahhitlerin bazı zamanlarda finansman sağlamak için de bir dairesini ucuz satabildiğini ancak bu tip münferit satışların piyasa değerlendirmesi için bir ölçü olmadığını sözlerine ekledi.

        ‘BU ŞARTLARDA FİYATLARIN DÜŞMESİ HAYAL’

        İstanbul’da arsa bedellerinin çok yüksek olduğunu belirten Nazmi Durbakayım, “Bu şartlarda konut fiyatlarının aşağı inmesini beklemek hayal olur” dedi.

        ‘FİKİRTEPE BİTİNCE METREKARE FIYATI 16 BİN TL’Yİ BULACAK’

        Fikirtepe Platformu Başkanı Ali Nuhoğlu, Fikirtepe’de 32 yapı adasında inşaat yapıldığını belirterek yıl sonunda bölgede konut teslimlerinin başlayacağını kaydetti. Nuhoğlu, bölgedeki altyapı çalışmalarının da hızla devam ettiğini ifade ederek “Fikirtepe’de belki ilk başlarda birtakım aksaklıklar olabilir fakat bölgede master plan çerçevesinde bir çalışma var. Master planın uygulanması, bölge sakinlerinin sosyal donatılar, yeşil alanlar ve diğer tüm imkânlarıyla modern koşullarda yaşamaları çok önemli. Fikirtepe’de konut fiyatları düşüyor yönünde yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Nuhoğlu, “Bazı rakamlar telaffuz ediyorlar, eğer böyle rakamlara daire varsa göstersinler biz alalım. Fikirtepe’de metrekare fiyatları, 4-5 bin TL’den bugün 9-10 bin TL’ye geldi. Projeler tamamlandığında bu rakam 15-16 bin TL’yi bulacak” dedi.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ