Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak 12'den fazla bankaya dava! - Emlak Haberleri

        ABD'de Federal Konut Finansman Ajansı (FHFA), konut balonunun patladığı sırada sattıkları tutsat (mortgage) kredilerinin kalitesini yanlış sunmak iddiasıyla 12'den fazla bankaya dava açmaya hazırlanıyor.

        New York Times gazetesinde yer alan habere göre, ipotekli konut kredisi olarak bilinen tutsat piyasasında faaliyet gösteren devlet destekli Fannie Mae ve Freddie Mac'i denetleyen FHFA'nın, aralarında Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs ve Deutsche Bank'ın bulunduğu 12'den fazla bankaya yakında dava açması bekleniyor.

        Haberde, davaların, FHFA'nın geçen yıl bankalara gönderdiği mahkeme celplerini izlediğine işaret edildi. Davaların bugün ya da gelecek hafta salı günü açılması bekleniyor.

        FHFA'nın açacağı davalarda, tutsatları yatırımcılara satan bankaları, menkul kıymetler yasasına uygun olarak gereken titizliği göstermemekle ve borçluların gelirlerinin olduğundan yüksek gösterildiği ya da sahte beyanda bulunulduğuna ilişkin kanıtları gözden kaçırmakla itham edeceği belirtildi.

        Bank of America, Goldman Sachs ve JPMorgan konuyla ilgili yorum yapmazken, Deutsche Bank sözcüsü Frank Kelly, ''Görmediğimiz ve henüz dosyası sunulmamış bir dava konusunda yorum yapamayız'' dedi.

        FHFA, 2008 yılında kurulmuş ve Fannie Mae ile Freddie Mac'i denetlemek üzere görevlendirilmişti.

        ABD'de borçlular aldıkları tutsat kredilerine ödeyemez hale geldiklerinde, tutsat destekli menkul kıymetler hızla değer yitirmişti. Fannie Mae ve Freddie Mac, tutsat anlaşmaları nedeniyle 30 milyar dolardan fazla kaybetmiş ve bu borç yükü vergi mükelleflerinin üzerine kalmıştı.

        ABD'de tutsata dayalı menkul kıymetlerin taşıdığı risklerin yatırımcıya tam olarak anlatılmadığı suçlamasıyla daha önce de davalar açıldı.

        Temmuz ayında İsviçreli UBS bankasına benzer suçlamalarla 900 milyon dolar tutarında dava açılmıştı.

        ABD'li sigorta devi American International Group (AIG) da, satın aldığı tutsat destekli menkul kıymetlerin değerini olduğundan yüksek göstermekle suçladığı ABD'nin en büyük bankası Bank of America'ya 10 milyar dolarlık dava açmıştı.

        ABD'de geçen yıl da 50 eyalet başsavcısı tutsat kredileriyle ilgili soruşturma başlatmıştı.

        Soruşturmada, bazı bankaların borcunu ödeyemeyen konut sahiplerinin evlerini boşaltması ve konutların icra yoluyla satılması için dosyaları yeterli oranda incelemeden karar aldıkları ve sahte belgeler düzenlediği iddialarının inceleneceği belirtilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ