Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Kayıp-kaçakta vatandaşın hakkı korunacak - Enerji Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Elektrik parasını ödemeyenlerle alakalı, onların tahsiliyle alakalı kararlılığımız devam edecek çünkü ödeyenin de hakkını bu vesileyle korumamız lazım" dedi.

        'KANUNLAŞTIRMAYI DÜŞÜNÜYORUZ'

        Tokat Valiliğini ziyaret eden Bakan Yıldız, Vali Cevdet Can ile bir süre görüştü. Ziyarette basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız, "Elektrikte kayıp kaçakla ilgili düzenlemeniz olacak mı?" şeklindeki soru üzerine, "Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a kadar Türkiye'nin belli bölgelerinde yoğunlaşmış olmasına rağmen ama İstanbul'da da İzmir'de de Ankara'da da bu kayıp kaçakla ilgili mücadelemiz devam ediyor. Bir kısım illerde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da daha da yoğun. Batı illerimizde daha az yoğun ama bütün illerimizde devam ediyor. O yüzden bizim bir kanun tasarımız var, şu anda ilgili komisyonda. Bildiğiniz gibi Genel Kurul'un gündemi hayli yoğun. Biz onu komisyondan geçirdikten sonra da tekrar Genel Kurul'a indirip bu yasama döneminde bunu kanunlaştırmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

        'ÖDEYENİN HAKKINI KORUYACAĞIZ'

        Türkiye'de ulusal tarife uygulandığını, Edirne'de de Kars'ta da elektrik fiyatının aynı olduğunu belirten Yıldız, "Böyle bir yeknesaklığa doğru gitmek istiyoruz. 3 bölgemizi hariç tuttuğumuzda Türkiye'nin kayıp kaçak oranı, son 12 yıllık mücadeleyle beraber AB ülkelerinin kayıp kaçak oranından daha düşük hale gelmiştir, yüzde 9,4'dür. Türkiye'nin toplamına baktığımızda (kayıp kaçak oranı) yüzde 15'in üzerinde. O açıdan önümüzdeki 3 yıl içinde bütün vatandaşlarımızın hem devlet hakkı hem de kul hakkı olması açısından buna büyük itina göstereceklerine inanıyorum. Özellikle elektrik parasını ödemeyenlerle alakalı, onların tahsiliyle alakalı kararlılığımız devam edecek çünkü ödeyenin de hakkını bu vesileyle korumamız lazım" dedi.

        KAYIP KAÇAK BEDELİ

        Bir basın mensubunun "Kayıp kaçak bedellerinin ödenmeyeceğiyle ilgili bilgiler var" sözleri üzerine Yıldız, "Biliyorsunuz tüketici birlikleri vasıtasıyla yerel mahkemelerin ve daha sonra ilgili mahkemelerinin vermiş olduğu kararla beraber bir bireysel başvuru tarzında niteleniyor ancak bireysel başvurularla beraber alınabiliyor. Dediğim gibi, kanun hazırlığıyla beraber biz bunun maliyet unsuru olduğuna inanıyoruz. Bu maliyet unsurunu da hep beraber karşılamış olacağız, Türkiye'de birçok sektörde yaptığımız gibi" ifadelerini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ