Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Kömürden elektriğe alım garantisi beklentisi - Enerji Haberleri

        Paris İklim Zirvesi'ndeki 2020 sonrasında termik santral inşa edilmemesini öngören anlaşmanın ardından, Türkiye'nin mevcut linyit yataklarını 4 yıl içerisinde değerlendirmesi ve kömürden elektrik üretimine alım garantisi sağlaması bekleniyor.

        AA muhabirinin edindiği bilgiye göre Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne göre, Türkiye içinde ABD, İngiltere, Rusya ve Avrupa Birliği'nin (AB) de bulunduğu "gelişmiş ülkeler" listesinde özel durumlu ülkelerden birisi olarak bulunuyor.

        Fransa'da 30 Kasım-11 Aralık 2015 tarihlerinde yapılan, Paris İklim Zirvesi olarak da bilinen BM 21. Taraflar Konferansı'nda varılan ve 195 ülkenin delegeleri tarafından kabul edilen anlaşma çerçevesinde, küresel sıcaklık artışını yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutmak ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için çaba harcanacak.

        Bu noktada, sera gazı emisyonları açısından tehdit oluşturduğu düşünülen fosil yakıtlara bağlı enerji üretiminin yavaş yavaş ülkelerin enerji portföyünden çıkarılması planlanıyor. Bu bağlamda da gelişmiş ülkelerin 2020 sonrasında termik santral yatırımlarına yönelik engeller artacak.

        Termik santrallere yönelik bu engeller artmadan önce Türkiye'de yerli kömür potansiyelini değerlendirmek için termik santrallerden üretilen elektriğe alım garantisi verilmesi beklentisi oluşurken, sektör yetkilileri bu durumu şöyle değerlendirdi:

        "Türkiye'deki linyit potansiyeli önümüzdeki 4 yıl içerisinde tümüyle kullanılabilir. Alım garantisi verilmesi durumunda, bankalardan kredi alma konusunda problem yaşanmaz. 2020'den önce tüm termik yatırımların en azından projelendirilmesi, kredilendirilmiş olması ve inşaatının başlatılması gerekiyor ki, 5 yıl sonra elektrik üretimindeki kaynaklar çeşitlenebilsin. Doğal gazın elektrik üretimindeki payı şimdilerdeki seviyesinden daha aşağı inebilsin."

        LİNYİT REZERVİ YÜZDE 87 ARTTI

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yerli kaynakların kullanımını arttırma politikası çerçevesinde 2005'te başlattığı kömür arama çalışmaları sonucunda 2015 Temmuz itibarıyla Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından 1 milyon 531 bin 617 metre sondaj yapıldı.

        Bu çalışmalarda, Karapınar-Ayrancı, Eskişehir-Alpu ve Afyon-Dinar olmak üzere üçü büyük rezervli toplamda 13 yeni kömür sahası bulundu.

        Böylece, 2005 itibarıyla 8,3 milyar ton olan linyit rezerv kapasitesine bu dönemde yapılan çalışmalar sonrasında 7,3 milyar ton ilave rezerv katkısı sağlanarak linyit rezervi yaklaşık yüzde 87 oranında arttı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ